16 weken zwanger - kwaaltjes

16 weken zwanger - kwaaltjes

AvocadoJe baby in de 16e week

Je zit nu in de 16e week van je zwangerschap en je baby is druk in de weer in je buik. Hij is nu ongeveer 11 cm en weegt circa 100 gram, zo groot als een avocado en zo zwaar als een banaan. Het kan zijn dat je dit al voelt, als kleine bubbeltjes in je buik, maar maak je geen zorgen als je dit nog niet voelt. Zeker bij een eerste zwangerschap is de kans groot dat je je kindje pas rond de 20ste week zal voelen. Je baby krijgt vanaf nu een witte, vettige substantie op zijn huidje. Dit heet Vernix Caseosa en bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby's klieren. Deze laag beschermt je baby de komende maanden tegen schadelijke invloeden van het vruchtwater. Ook na de geboorte kan het zijn dat je baby nog wat huidsmeer heeft. Ook na de geboorte beschermt dit huidsmeer de huid. Daarom wordt je kindje ook niet direct gewassen na de geboorte. 

16

Deze week wordt je kindje steeds meer 'af'. De vingertjes en teentjes krijgen nageltjes, hele kleine wimpertjes groeien en het hoofdje komt wat meer in verhouding met het lichaam. Je kindje kan nu nog lekker rondzwemmen in je baarmoeder. Op dit moment heb je ongeveer 250ml vruchtwater en tot de zevende maand neemt dit toe tot uiteindelijk 800 tot 1.000 ml. 

Vanaf nu kun je ook gerust gaan praten tegen je baby want de oortjes werken! Draai een lekker muziekje of vertel een verhaaltje. Daarbij ontwikkelt hij nu ook zijn zuigreflex en is hij in staat zijn duimpje in zijn mondje te stoppen. Lekker duimend luisteren naar jouw muziek of verhaaltje, heerlijk toch!

Heb je te horen gekregen dat je in verwachting bent van een tweeling of meerling? 
Lees dan hier meer!

Jij in week 16

Je zit in het tweede trimester van je zwangerschap en dat zorgt weer voor de nodige veranderingen in je lichaam.

Je zult al wel gemerkt hebben dat je borsten veranderen. Ze worden groter en steviger. De tepels en de tepelhof worden vaak wat donkerder van kleur. Het is belangrijk om een goed steunende en passende beha te dragen.

Het kan zijn dat je één van de gelukkige vrouwen bent die nu een zwangerschapsgloed heeft. Je hebt weer energie en straalt als nooit tevoren! Je haar en je huid glanzen en je hebt een gezonde blos op je wangen. Helaas heeft niet iedereen dit. Het kan ook zomaar zijn dat je nu juist last krijgt van huidproblemen zoals acné en eczeem.

Zwangerschapsgloed of niet, je lichaam verandert en daar horen helaas ook wat zwangerschapskwaaltjes bij.....

Verstopte neus

Verstopte neus alsof je verkouden bent

Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van een verstopte neus, alsof je een flinke verkoudheid te pakken hebt. Dit keer is oestrogeen de boosdoener. Je oestrogeen zorgt ervoor dat al het slijmvlies in je lichaam opzet, waardoor je een verstopte neus krijgt of soms zelfs een bloedneus. Bedankt oestrogeen!

Je kunt hier jammer genoeg weinig aan doen. Ben je echt verkouden, lees dan onze 15 tips, zonder medicijnen te gebruiken.

Brandend maagzuur tijdens je zwangerschap

Maar liefst 70% van de zwangere vrouwen heeft (wel eens) last van maagzuur. Het kan zijn dat je al vroeg in de zwangerschap last hebt. Dit heeft te maken met je hormonen, ja daar zijn ze weer! Door je hormonen verslapt de sluitspier tussen je maag en je slokdarm. Hierdoor komt je maagzuur makkelijker naar boven. Krijg je later in je zwangerschap last van maagzuur, dan komt het door je groeiende baarmoeder. Deze drukt tegen je maag waardoor het maagzuur letterlijk uit je maag wordt gedrukt.

Lees hier meer over brandend maagzuur en wat je er tegen kunt doen. 

Stoelgang; obstipatie, oftewel verstopping

Die hormonen die door je lijf gieren, brengen heel wat teweeg. Zorgen ze niet voor brandend maagzuur, dan kan het zijn dat je last krijgt van obstipatie, oftewel verstopping. Het hormoon progesteron is hier de boosdoener. Belangrijk is om voldoende te blijven drinken en vezels te eten. En blijf in beweging, heel belangrijk voor je stoelgang! Blijf je last houden van verstopping, wacht dan niet te lang en bespreek dit met je huisarts of verloskundige.

Zwangerschapsdementie: een feit!

Nee het is geen fabeltje, maar een feit. Zwangerschapsdementie is een bewezen kwaal. Sta je bij de kassa, ben je je pincode vergeten. En waar zijn je autosleutels nu weer heen gelopen? Wat de oorzaak is weten we niet, maar goed dat zou je toch maar vergeten.....

Huid

Veranderende huid door de hormoonverandering

Tijdens je zwangerschap heeft je huid flink te lijden. Ook door hormoonverandering kan je lichaam veranderen. Had je eerst een gemengde huid; nu kan deze vet of juist heel droog aanvoelen. Ook de producten waar je voor je zwangerschap goed op reageerde, kunnen nu voor irritatie zorgen. Kies in zo'n geval voor een product dat PH neutraal is en zo min mogelijk geurstoffen bevat. Verzorg je huid dagelijks door hem goed te reinigen, ook als je geen make-up hebt gebruikt. Een goede vochtregulerende crème zorgt dat je huid niets tekort komt. Je zwangere huid kan door de hormonen gevoelig zijn voor pigmentvlekken bij UV-straling. Het duurt lang voordat die vlekken wegtrekken. Je kunt dit beter voorkomen. Gebruik daarom in de zon altijd een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor. Ook als je op een zonnige dag in de schaduw blijft of er een waterig zonnetje schijnt.

Nog een fijne bijwerking: droge ogen

Een andere 'bijwerking' van je veranderende hormoonhuishouding zijn droge ogen. Heb je hier last van, dan kun je oogdruppels gebruiken. Kijk natuurlijk wel goed of ze geschikt zijn voor zwangere vrouwen. 

Rugpijn; bekkeninstabiliteit voorkomen

Je buik wordt steeds zwaarder, waardoor je last kunt krijgen van lage rugpijn. Je buikspieren nemen af en het zwaartepunt in je lichaam verplaatst zich. Een goede houding en oefeningen kunnen helpen bij deze rugklachten. Blijf je last houden, overleg dan even met je verloskundige. Wellicht is hulp van een fysiotherapeut nodig om te voorkomen dat de lage rugpijn over gaat in bekkeninstabiliteit. 

Lees hier meer over rugpijn, bekkenpijn en bekkeninstabiliteit. 

Werk


Zwanger op je werk

Als je werkzaamheden hebt die risico's met zich meebrengen voor jou en je baby, is het verstandig om zo snel mogelijk aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Je werkgever heeft dan twee weken de tijd om de risico's met je te bespreken. Volgens de wet ben je verplicht om uiterlijk 3 weken voordat je met verlof gaat je werkgever in te lichten. In de praktijk komt dit eigenlijk niet voor, want op een gegeven moment gaat die mooie grote buik toch wel opvallen. De meeste vrouwen vertellen hun werkgever rond de 3e maand dat ze in verwachting zijn. Op die manier heeft je werkgever ook de tijd om vervanging te zoeken voor tijdens je verlof.

Zwangerschapsverklaring met vermoedelijke bevallingsdatum

Van je verloskundige of huisarts ontvang je een zwangerschapsverklaring met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum. Je werkgever heeft deze verklaring nodig om jouw uitkering aan te vragen bij het UWV. Bij een ziekmelding, veroorzaakt door je zwangerschap of bevalling moet je werkgever de zwangerschapsverklaring meesturen naar het UWV. Zorg er dus voor dat je werkgever in het bezit is van jouw zwangerschapsverklaring.

Uitkering voor zelfstandig ondernemer

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je voor je zwangerschapsverlof een uitkering aanvragen bij het UWV. 
Lees hier meer over Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) regeling.

Sporten

Sporten tijdens je zwangerschap

Sporten of bewegen tijdens je zwangerschap is verstandig. Bewegen is gezond en het houdt je spieren soepel, waardoor je minder snel last zult krijgen van zwangerschapskwaaltjes.

Sportte je voor je zwangerschap heel weinig of niet ga dan nu niet fanatiek sporten en sport niet langer dan 45 minuten. Het is belangrijk dat je genoeg drinkt vòòr, tijdens en na het sporten. Hiermee voorkom je uitdroging. Eis niet teveel van jezelf en stop wanneer je merkt dat je lichaam het niet meer volhoudt. Zorg ervoor dat je niet met een te volle of lege maag gaat sporten en trek loszittende kleding aan, dat zit een stuk fijner.
Begin voor het sporten altijd met een goede warming-up en sluit af met een cooling-down.

Bekijk hier onze vlog over sporten tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapskleding aanschaffen

Misschien merk je al dat je kleding niet meer zo lekker zit. Een goed moment om eens te gaan kijken waar en wat er allemaal te koop is aan positiekleding. Koop tijdig je zwangerschapskleding en stel het niet te lang uit. Zo kun je ook langer plezier hebben van je comfortabel zittende kleding. 

Bekijk hier onze vlog van Sanne met tips om er tijdens de zwangerschap leuk uit te zien, zonder hier te veel geld aan kwijt te zijn.

Ledikant 3

Aanschaffen matrasje en ledikantje

Misschien ben je al aan het rondkijken voor meubels en andere spullen voor de babykamer. Om je te helpen, hebben we een handig uitzetlijstje gemaakt waar alle spullen op staan die je nodig hebt voor je kindje. 

Een van de belangrijkste dingen voor je kindje zijn het matrasje en ledikantje.
Lees hier meer over het belang van een goed matras en ledikant voor je baby.

Voorbereiden op de bevalling met een zwangerschapscursus

Om je voor te bereiden op je bevalling kun je een cursus volgen. Er zijn verschillende cursussen te volgen. Sommige zijn speciaal voor de zwangere vrouw en haar partner. Andere cursussen zijn er weer alleen voor de zwangere vrouw. 

Lees hier meer over de verschillende soort zwangerschapscurussen.

Navelpiercing tijdens je zwangerschap?

De navelpiercing is al tientallen jaren een van de meeste gezette piercings bij vrouwen. Wat doe je met je navelpiercing tijdens je zwangerschap?

Je kunt kiezen uit twee mogelijkheden: of de piercing uit doen of kiezen voor een zwangerschapspiercing. Een zwangerschapspiering is een flexibele navelpiercing. Deze piercing is flexibel en lang genoeg om de gehele zwangerschap gedragen te worden in plaats van de metalen navelpiercing. Deze kun je niet inhouden, hij zal zeker uitscheuren zodat je lelijke littekens overhoudt.

Bronnen

Naar week 17

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?