42 weken zwanger - Officieel overdragenheid
Poeh 42 weken zwanger al weer en je bent hier, dus nog geen baby in zicht......
Je baby in week 42
Je baby is nu ongeveer 52 cm en 3700 gram. Zo groot als een rabarber en zo zwaar als een flamingo!
De verloskundige houdt jou en je baby nu extra in de gaten. Indien nodig word je in het ziekenhuis onderzocht. Hierbij kijken ze naar je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Dat je kindje laat geboren wordt heeft ook wat voordelen. Zo is de kans groot dat hij meer haar heeft, langere nageltjes, maar vooral ook alerter is. Binnenkort kijkt jouw baby je aan met grote ogen.... Het gaat echt gebeuren!
Bij de geboorte kan het zijn dat het huidje van je baby wat geschilferd is. Dit komt omdat de witte, vettige laag (vernix) die je baby beschermde tegen het vruchtwater als een tijdje niet meer wordt aangemaakt. Geen zorgen, die schilferige huid is tijdelijk!
Jij in week 42 van je zwangerschap
Is de bevalling nu nog niet vanzelf op gang gekomen, dan wordt er gesproken van overdragenheid of serotiniteit. Wist je dat maar liefst 5 tot 10% van alle zwangerschappen tot week 42 duurt? Je bent echt niet de enige.....
Maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niet goed klaar mee mag zijn. Alle kwaaltjes van de afgelopen weken lijken deze tijd nog erger te worden. Van kramp in je kuiten, tot bekkenpijn , slapeloze nachten, lage rugpijn, veel plassen en ga zo maar door.
Maar hoe je het ook wendt of keert: deze week ga jij je kindje voor het eerst ontmoeten!
De bevalling zal wel in het ziekenhuis plaatsvinden omdat de zwangerschap langer dan 42 weken duurt. Begint de bevalling niet spontaan, dan wordt je in het ziekenhuis, onder leiding van een gynaecoloog ingeleid.
Het feit dat je overtijd bent heeft niks te maken met jou, je baby of de gezondheid van één van beide. Laat je dan ook niet aanpraten dat er iets mis zou kunnen zijn met jou of je baby. Iedere moeder en iedere baby is anders en een uitgerekende datum is slechts een schatting.
De bevalling opwekken
Waarschijnlijk heb je ze allemaal al wel eens gehoord; methoden om de bevalling op te wekken. Van het eten van annanas, een goede vrijpartij en het masseren van de tepels, om maar een paar voorbeelden te noemen. Jammer genoeg zijn het geen bewezen methodes om de bevalling op te wekken en de kans is ook groot dat je hier helemaal niet op zit te wachten op dit moment.
De enige bewezen methode om de bevalling op te wekken is strippen. Misschien ben je al gestript, en blijkbaar zonder resultaat, maar je kunt er voor kiezen om dit nog een keer te laten doen door je verloskundige.
Als je al wat ontsluiting hebt kan de verloskundige met haar vingers proberen om de vliezen van de baarmoedermond te scheiden. Hierdoor wordt je lichaam gestimuleerd om prostaglandine aan te maken. Door voorzichtig met haar vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby te maken, scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine.
Door prostaglandine wordt je baarmoedermond zachter en weker. Dat is nodig zodat je baby er langs kan. Zo wordt je baarmoedermond rijper voor de bevalling. Daarnaast kan dit stofje ook weeën opwekken.
Strippen doet de verloskundige gewoon in haar praktijk en na het strippen kun je gewoon naar huis. En dan duimen dat de weeën echt gaan beginnen.
42 weken in 1 minuut
Deze jonge ouders hebben de groei van hun toekomstige baby vastgelegd in een time lapse. Jawel, 42 weken in 1 minuut. Een prachtige herinnering voor later.