11 weken zwanger - gewicht is verdubbeld
Je baby in week 11
Je zit nu in de 11e week van je zwangerschap en je baby is nu ongeveer 4 centimeter lang en circa 10 gram. Je kleine spruit heeft nu letterlijk de grootte van een spruitje.
Bij de bevruchting is al bepaald of je een jongentje of een meisje krijgt, maar deze week worden de geslachtsorganen ook echt zichtbaar. Op een echo is het helaas nog niet te zien, omdat het uitwendig nog heel erg op elkaar lijkt. Bij ongeveer 18 weken kan via een echo worden bepaald of je een jongetje of een meisje krijgt.
Het hoofdje van je baby is nog erg groot in verhouding met de rest van het lichaam, ongeveer net zo groot als de rest van het lijfje. De oogleden zijn klaar en bedekken de ogen die tot de zevende maand dicht blijven.
Je baby zwemt nu al lekker heen en weer in je buik. Voor jou is dat helaas nog steeds niet voelbaar, maar dat komt snel genoeg. Je kindje groeit flink en is nu alweer in één week verdubbeld qua gewicht en een centimeter gegroeid. Deze groei houdt hij nog vol tot week 16.
Deze week wordt het hartje ook verder gevormd met 4 kamers en de hartkleppen. Vanaf nu kan de verloskundige het hartje ook horen kloppen. Lukt dit niet, maak je dan geen zorgen. Het kan zijn dat jouw kindje zich heeft verstopt in een hoekje van de baarmoeder of met zijn rug naar voren ligt. Binnen een paar weken kun je het hartje zeker horen!
Jij in de 11e week
Je hele lijf staat bol van hormonen en dat merk je vaak ook aan je huid. Neem als het lukt en je het fijn vindt even contact op met de schoonheidsspecialiste. Omdat je huid nu anders reageert dan normaal, kan zij je goed adviseren welke crème je nu het beste kunt gebruiken.
Huidverzorging tijdens je zwangerschap
Niet alleen de huid op je gezicht reageert op je zwangerschap, ook de huid op de rest van je lichaam wordt beïnvloed door de zwangerschap. Striae, of zwangerschapsstriemen, zijn kleine breuken in de onderlaag van de huid. Je huid heeft maar een bepaalde rekbaarheid en tijdens de zwangerschap blijkt deze vaak niet voldoende. Daardoor ontstaan er rode striemen op de delen van het lichaam die het meest groeien tijdens de zwangerschap (in het bijzonder natuurlijk de buik en de borsten). In de loop der tijd vervagen deze striemen, maar ze zullen altijd een beetje zichtbaar blijven.
Smeer je buik, borsten en benen dagelijks in met een dikke, voedende lichaamscrème. Daarmee beperk je de kans op striae en een droge, jeukende huid.
Door veel water te drinken houd je je huid soepel en voer je gifstoffen sneller af. Zo geef je puistjes minder kans om te ontstaan. Ook houdt het je onderhuid soepel, zodat striae minder kans krijgen. Veel water drinken is sowieso ook goed voor het voorkomen van andere zwangerschapskwaaltjes, zoals aambeien of een blaasontsteking.
Gewichtstoename
Je bent nu bijna aan het einde van het eerste trimester van je zwangerschap. De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven. Tel daarbij een baby in je buik bij op die schreeuwt om voeding en je kunt je voorstellen dat je vanaf nu meer zal aankomen. Dit hoort er gewoon bij en is helemaal niet erg. Let er wel op dat je de juiste dingen eet tijdens je zwangerschap en letterlijk eten voor twee is echt niet nodig...
Duizeligheid
Duizeligheid, je licht in je hoofd voelen, veel vrouwen hebben er last van tijdens de zwangerschap. Je kunt hier gedurende je hele zwangerschap last van hebben. De duizeligheid komt doordat er dan niet voldoende bloed met zuurstof bij je hersenen komt. Vertel je omgeving altijd dat je zwanger bent als je last hebt van duizeligheid. Mocht je een keer flauwvallen, dan mag je niet op je rug gelegd worden, omdat er dan een groot bloedvat in de buik wordt dichtgedrukt. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben:
Dubbele bloedsomloop
Tijdens je zwangerschap heb je een dubbele bloedsomloop, maar het kan zijn dat je lichaam op een bepaald moment even niet voldoende bloed heeft aangemaakt om rond te pompen, met lichtheid in je hoofd tot gevolg.
Lage bloeddruk
Door het hormoon progesteron ontspannen en verwijden je bloedvaten, zodat er meer bloed naar je baby gaat. Maar meer bloed voor je baby kan dus ook zorgen voor minder bloed voor je hersenen, en dan word je duizelig.
Andere oorzaken
Natuurlijk kan de duizeligheid ook door andere zaken komen, zoals een lage bloedsuikerspiegel, bloedarmoede of oververhitting. Of als je een keer te snel opstaat, kun je natuurlijk ook licht in je hoofd zijn.
Ben je vaak duizelig, laat je bloed dan controleren bij je verloskundige. Deze zal je vervolgens vertellen of je extra voedingssupplementen moet innemen.
Met de volgende tips kun je zelf alvast de kans verkleinen dat je duizelig wordt tijdens je zwangerschap:
- Eet regelmatig;
- Drink voldoende;
- Eet ijzerrijke voeding;
- Sta rustig op;
- Sta niet te lang stil;
- Ga niet op je rug liggen;
- Houd jezelf koel in de zomer;
- Draag losse en comfortabele kleding.
Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap
- Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
- Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
- Doneer je urine aan Moeders voor Moeders Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun jij andere vrouwen die dromen van moederschap helpen.
- Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
- Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
- Regel je kraamzorg.