Van week tot week

1 week zwanger - Wil je zwanger worden?

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden

Je zit in de eerste week van je zwangerschap, maar eigenlijk ben je nog helemaal niet zwanger, hoe kan dat? Het moment waarop je zwanger wordt, dus het moment van de bevruchting, is niet precies vast te leggen. Daarom begint iedere eerste week van een zwangerschap al voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Week één begint op de eerste dag van je laatste menstruatie.

Als je een regelmatige cyclus hebt, volgt over 14 dagen de eisprong en kan de bevruchting plaatsvinden. De zwangerschapsduur duurt gemiddeld 40 weken. Om uit te rekenen wat je uitgerekende datum zou zijn, hebben we een handige rekentool gemaakt.

Jij

De bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden, dus lichamelijk is er nog niets bij je veranderd. Je lichaam maakt zich, net als iedere maand, klaar voor de eisprong. Dat betekent dat de eicel rijpt om volgende week vrij te komen tijdens je eisprong. Ook wordt je baarmoederwand dikker, zodat je baarmoeder klaar is voor een eventuele innesteling.

Belangrijk is om goed van start te gaan en om vanaf dit moment gezond te eten tijdens je zwangerschap Ook al bén je op dit moment nog niet zwanger, toch is het belangrijk nu al goed voor je lijf te zorgen. Stop alvast met roken en laat alcoholische drankjes staan. Bedenk dat alcohol en sigaretten niet alleen de groei en ontwikkeling van je kindje kunnen afremmen, maar ook een verhoogd risico op een vroeggeboorte geven. Krijg je medicijnen voorgeschreven van je huisarts? Vertel dan dat je graag zwanger wilt worden. Sommige medicijnen kunnen namelijk ook schade toebrengen aan je ongeboren kindje.

Nu al goed voor je lijf zorgen kan zelfs helpen om sneller zwanger te worden. Lees hier onze tips om snel zwanger te worden.

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden Foliumzuur

Start ook alvast met het slikken van foliumzuur. Zo verminder je de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje of open schedel. Foliumzuur is bij de drogist in verschillende vormen te koop. Vooral in de eerste 10 weken van je zwangerschap is het belangrijk foliumzuur in te nemen. Daarna is het niet meer noodzakelijk. Vaak zit het nog wel in vitaminetabletten speciaal voor zwangere vrouwen. Meer informatie over foliumzuur lees je hier.

Erfelijke ziektes

Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen en je wilt weten wat dat voor consequenties heeft voor je zwangerschap en jullie kind, raadpleeg dan het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid. Hier kun je terecht met je vragen.

Alsnog inenten?

Nu je nog niet zwanger bent, maar wel zwanger wilt worden, kun je je ook nog laten inenten als dat nog niet was gebeurd. Als je als kind niet tegen de rode hond bent ingeënt, dan kun je dit het beste alsnog doen ruim voordat je zwanger bent. Je mag dan vier weken hierna niet zwanger raken. Ook een inenting tegen de waterpokken is mogelijk voordat je zwanger raakt. Dit doe je bijvoorbeeld als je zeker weet dat je geen waterpokken hebt gehad en werkzaam bent op een basisschool of kinderdagverblijf. Krijg je namelijk de waterpokken in het eindstadium van je zwangerschap dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je baby. 

Zwangerschap en coronavaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Meer informatie op Rijksoverheid.nl.  

Week 1 van je zwangerschap vruchtbare dagen Kraamzorg de Waarden

Schema vruchtbare dagen

Op welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Dag voor/na ovulatie Vruchtbaarheid
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Meest vruchtbaar
Dag van de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting

Jongen of meisje?

Wist je dat zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) sneller 'zwemmen' dan de zaadcellen met het X-chromosoom (de meisjes)? Heb je 3 of meer dagen voor de eisprong seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. De vrouwelijke zaadcellen leven namelijk langer en kunnen dus langer wachten op de eisprong. Als je kort voor of tijdens je eisprong seks hebt, dan is de kans op een jongen weer groter, omdat de mannelijke zaadcellen veel sneller zijn en het eitje dus eerder kunnen bereiken.

Week 1 zwangerschap Kraamzorg de waarden jongen meisje

Voor je partner

  • Uit recent onderzoek van de KU Leuven blijkt dat een gezonde levensstijl van de vader zeker bijdraagt aan gezondere kinderen.  Het beste start de aanstaande vader 3 maanden van te voren al met een gezonde levensstijl. Het aanmaken van spermacellen kost namelijk 3 maanden.
  • Niet te strakke onderbroeken dragen, dit vertraagt de spermaproductie.
  • Geen elektrische dekens, verhitting/verwarming gaat ook ten koste van de spermaproductie.
  • Minderen met alcohol en stoppen met roken.

Tip van de week: ga alvast langs bij de verloskundigenpraktijk tijdens het kinderwensspreekuur

Dit waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je mogelijk zwanger bent. Maar het is geen slecht idee. Je krijgt tijdens dit spreekuur allerlei tips over:

  • het berekenen van je vruchtbare periode
  • hoe het zit met het slikken van foliumzuur
  • wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap 

Bronnen

Naar 2 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?