Arbo- en Veiligheidseisen
Voorwaarden voor de uitvoering van de kraamzorg ten aanzien van Arbo en veiligheid
Er zijn een aantal voorwaarden ten aanzien van Arbo en veiligheid waar je als cliënt aan moet voldoen. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op (Arbo)wetgeving en landelijke richtlijnen ten aanzien van veiligheid. De voorwaarden dienen om te zorgen dat tijdens de zorgverlening de kraamverzorgende volgens Arbo richtlijnen haar werk kan doen in een veilige werkomgeving en dat er een veilige omgeving is voor de verzorging van moeder en kind.
Je vindt de voorwaarden hieronder in het Overzicht Voorwaarden ten aanzien van Arbowetgeving en veiligheid.
Bespreking voorwaarden tijdens Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek geeft de consulente uitleg over deze voorwaarden en de Arbo- en veiligheidseisen.
Als bepaalde materialen of situaties (nog) niet voldoen aan de gestelde eisen volgen we de volgende route:
1. De consulente geeft je advies om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen. Mogelijk kun je in de directe omgeving een oplossing te vinden (Denk hierbij aan het lenen van materialen).
2. De consulente legt de gemaakte afspraken vast in het Zorgplan en in de Toevoeging op de zorgovereenkomst. Mocht je na de intake nog vragen hebben, dan kun je ons bellen op telefoonnummer 088 – 1301719 en vragen naar de afdeling Consulenten.
3. Als er bij start zorg nog niet is voldaan aan deze afspraken, dan kan dat consequenties hebben voor de wijze van levering van de kraamzorg. Bepaalde taken of handelingen kunnen dan niet of deels worden uitgevoerd.
4. Wanneer onjuiste werkhoogten, materialen en middelen zorgen voor beperking in de uitvoering van verzorgende handelingen aan moeder en kind, dan worden in overleg met jou en de verloskundige hierover afspraken gemaakt en deze genoteerd in het zorgplan.
Bijvoorbeeld:
- Als de elektrische apparaten niet voldoende veilig zijn, dan kan de kraamverzorgende geen gebruik maken van dit apparaat.
- Indien de werklocatie en werkomstandigheden onvoldoende veilig zijn voor de kraamverzorgende, dan kan de zorg om deze reden wettelijk worden stopgezet. (Onder onveilige situatie wordt verstaan ongewenst gedrag, (dreiging met) geweld, dwang, gevaarlijke huisdieren of seksuele intimidatie. In dit geval wordt de zorg direct gestaakt).
Overzicht voorwaarden in het kader van Arbowetgeving en veiligheid
Bed cliënt
- Bed cliënt is op juiste hoogte van 80 tot 90 cm
- Geen bed tegen de muur
- Geen bed onder een schuin dak
Wanneer de hoogte van het bed niet aan de eisen voldoet, wordt het bed niet verschoond door de kraamverzorgende. Dit geldt ook als het bed tegen de muur of onder een schuin dak staat. In dit geval moet de partner/mantelzorger het bed verschonen. - Geen waterbed
Bij bezit van een waterbed, laat dan een ander (eenpersoons) bed plaatsen op juiste werkhoogte.
Warm en koud stromend water
- Er is warm en koud stromend water aanwezig op de etage waarop moeder en kind verzorgd worden
Indien dit niet het geval kan het badje worden gegeven op een verdieping waar wel koud/warm stromend water aanwezig is of indien mogelijk kan de partner/mantelzorger water halen.
Commode
- Commode is aanwezig
- De commode heeft een werkhoogte van minimaal 90 cm en diepte van minimaal 70 cm
Indien dit niet het geval is creëer een stabiele aankleedmogelijkheid, eventueel door klossen te plaatsen.
Babybad
- Babybadje met standaard aanwezig.
- Een babybad staat op een standaardhoogte, zo rond de 90 cm.
Indien dit niet het geval is creëer een stabiele wasmogelijkheid, eventueel door een emmer in bad te plaatsen. - Het babybad heeft een afsluitdop
Schep het water met een emmer uit het badje of laat het badje door de partner/mantelzorger legen.
Babybed en veilig slapen
- Het ledikantje heeft een in hoogte verstelbare bodem (niet van toepassing bij een wiegje)
Indien dit niet het geval is wordt het in bed leggen zoveel mogelijk door de partner uitgevoerd. - Wieg of bedje (slaapoppervlakte) heeft het formaat groter als het formaat van een kinderwagenbak
Indien dit niet het geval is, wordt in verband veiligheid geen kruik gebruikt in de wieg/bedje bij de pasgeborene, alleen om het bedje voor te verwarmen - Goede hygiënische werkomstandigheden
Bij gevaar voor de gezondheid van de zorgmedewerker wordt in overleg met de verloskundige gezocht naar een oplossing.
Heetwaterkruiken
- Er zijn 2 heetwaterkruiken aanwezig
- De heetkwaterkruiken voldoen na controle door de cliënt op lekken (zie instructiefilm De Waarden)
Note: Een elektrische kruik wordt alleen gebruikt voor het voorverwarmen bedje en niet om de baby in het bedje te verwarmen.
In geval de kruik niet voldoet, wordt deze niet gebruikt.
Waarborgen hygiëne en veiligheid
- Goed werkende wasmachine (indien geplaatst op zolder toegankelijk via vaste trap)
- Waslijn/wasrek aanwezig
- Waslijn is op juiste hoogte
- Wasmand aanwezig(optioneel bij geen wasdroger)
- Stabiele strijkplank die in hoogte verstelbaar is (80-95 cm)
- Strijkijzer met veilig snoer
Indien dit niet het geval is kan er geen gebruik worden gemaakt van het strijkijzer en niet worden gestreken. - Stofzuiger met onbeschadigd snoer en goed draagbaar (max 10 kg)
Indien dit niet het geval is kan er geen gebruik worden gemaakt van de stofzuiger en niet worden gestofzuigd. - Trapleuning aanwezig (geen steile trap of smalle treden)
Indien dit niet het geval is, draagt de kraamverzorgende niets in haar handen (ook niet de pasgeborene) bij het op- en afgaan van de trap. - Rookvrije omgeving voor de kraamverzorgende
Bij niet naleving wordt er minimale zorg geleverd van 3 uur per dag. - Geen agressie en geweld (ongewenst gedrag)
Bij ongewenst gedrag kan, in verband met veiligheid voor de zorgmedewerker, de zorgverlening per direct worden gestaakt.
Schoonmaakmiddelen:
- 2 schone emmers
- Schone dweil met dweilstok
Als er geen dweilstok aanwezig is, wordt er niet gedweild. - Voldoende (minimaal 6) werkdoekjes (sanitair/keuken/overig)