3 weken zwanger - je bent zwanger, nu gaat het echt gebeuren!
Je baby
Je zit in de 3e week van je zwangerschap en voor het eerst kunnen we spreken van een baby, het kan namelijk zijn dat je nu zwanger bent! Gefeliciteerd. Rond deze week zullen veel vrouwen door gaan krijgen dat er iets aan het veranderen is. Ook kunnen de eerste zwangerschapsverschijnselen de kop opsteken. Deze week smelten de eicel en zaadcel samen. Dit noemen we de zygote. De zygote gaat nu via de eileider de reis afleggen naar de baarmoeder. Tijdens deze reis vermenigvuldigt hij zich al tot een kleine bal van cellen. Dat noem je de blastocyste.
Deze reis duurt een aantal dagen en in deze dagen wordt je baarmoeder klaar gemaakt door de hormonen progesteron en oestrogeen.
Hoewel het nog maar een klein klompje cellen is, ligt er al veel vast voor je kindje. Het geslacht, maar ook de kleur van de ogen en zelfs de lichaamsbouw.
Jij
Eigenlijk is de derde week van je zwangerschap de eerste week dat je echt zwanger bent. Tsja, het is een beetje verwarrend, maar voor je huisarts of verloskundige is het makkelijk om zo te rekenen. Om uit te rekenen wanneer je kleine geboren wordt, ga je uit van de eerste dag van de laatste menstruatie, tel hier 40 weken bij op en je weet het. Of gebruik onze handige rekenmodule.
In deze week vindt de innesteling in de baarmoeder plaats. Sommige vrouwen merken dit aan hun lichaam en anderen merken er helemaal niets van. Tijdens de innesteling kun je wat bloed verliezen, maar dat is geen reden voor zorgen.
Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden, ben je zwanger! Vanaf dat moment gaat er een enorme hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Het hormoon hCG wordt nu aangemaakt en dit zorgt er weer voor dat de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron toeneemt. De progesteron zorgt er voor dat het slijm in je baarmoedermond ondoordringbaar wordt. De baarmoeder wordt afgesloten, zodat het een veilige omgeving is voor je kindje om te groeien.
Je kunt je al wat anders voelen door de zwangerschap, maar om het zeker te weten moet je nog even geduld hebben. Het einde van volgende week, week 4, is het moment dat je weer ongesteld zou moeten worden. Dan kun je pas een zwangerschapstest doen. Lees hier alvast alles over zwangerschapstesten: welke, wanneer en hoe?
Er zijn ook vroege zwangerschapstesten op de markt. Deze kun je natuurlijk gebruiken als je je nieuwsgierigheid echt niet kunt bedwingen. Hou er wel rekening mee dat de uitslag van een vroege test niet altijd betrouwbaar is en voor een teleurstelling kan zorgen.
Toename afscheiding en andere symptomen
Gedurende je normale cyclus verandert je afscheiding per week in hoeveelheid. Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt.
In principe kan deze toename en verandering van afscheiding geen kwaad en hoef je er niks aan te doen. Als je het erg vervelend vindt, of de hoeveelheid neemt erg toe, dan kun je de onderstaande tips proberen.
- Was je vaginaschede maximaal één keer per dag met lauw water zonder zeep;
- Draag geen strakke broeken;
- Kies voor ondergoed van katoen in plaats van synthetische stoffen;
- Gebruik buiten je menstruatieperiode geen inlegkruisjes;
Ook kun je nu al een prikkelend of trekkend gevoel in je borsten voelen, alhoewel je dit meestal pas wat later in de zwangerschap voelt.
Doordat je baarmoeder begint te groeien kun je last krijgen van steken of krampen die een beetje lijken op menstruatiepijn. Heb je er erge last van? Houd dan een warme kruik tegen je buik aan. Ook wil een warm bad wel eens helpen. Door de grote hoeveelheid zwangerschapshormonen kun je je ook emotioneel anders voelen. Opeens een plotselinge huilbui of woedeuitbarsting? Ga wat leuks doen, neem een dagje vrij, verwen jezelf met een heerlijke scrubbeurt of koop een mooi bosje bloemen.
Zorg goed voor jezelf en je kindje
- Natuurlijk is het heel erg belangrijk om goed voor jezelf en je kindje te zorgen. Dat betekent niet roken en drinken en geen drugs gebruiken.
- Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om naar de sauna tijdens zwangerschap te gaan. Je lichaam krijgt het dan te zwaar: het moet omgaan met je zwangerschap én wennen aan de sauna. Dat is te veel van het goede.
- Het lijkt zo’n onbenullig dingetje, de kattenbak verschonen. Helaas bevatten kattenuitwerpselen een bepaalde parasiet die toxoplasmose veroorzaken. Laat iemand anders dus scheppen! Jij mag niet in contact komen met kattenpoep.
- Katten lopen overal rond en kunnen uitwerpselen in je tuin achterlaten. Het is daarom verstandig om handschoenen te dragen als je in de tuin wil werken, om contact met de parasiet te voorkomen.
Meer tips voor de eerste dagen van je zwangerschap lees je in Zwanger - en nu?