De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Terug naar overzicht

De zwangerschapstest: welke, wanneer en hoe?

Inhoud blog

Van kikkerproef tot stick

Je oma weet het misschien nog wel: vroeger kon er een kikker gebruikt worden om te testen of je zwanger was! Nee, je hoefde ‘m niet te kussen, en je kon ook niet thuis testen. Wél werden toen al de hormonen in je urine gebruikt om een kleurverandering bij het beestje te veroorzaken. Gelukkig zijn er nu de simpele thuistesten. Overal te verkrijgen, zelfs online zodat je niet de kans loopt die nieuwsgierige buurvrouw te treffen. En ze kwaken niet.

Zwangerschapstest roze

Hoe werken ze?

Daar kunnen we kort over zijn: alle teststicks meten de hoeveelheid hCG in je urine. Dit wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. HCG wordt na de innesteling van het bevruchte eitje aangemaakt en in het begin van je zwangerschap verdubbelt het gehalte hCG zelfs elke twee tot drie dagen.
Als de stick voldoende in contact is geweest met de urine kun je na zo’n 5 minuten het resultaat aflezen. En ja, ook een licht streepje is écht een streepje!

Welke zwangerschapstesten zijn er?

Midstream, dipstick, cassette, digital... Het klinkt als termen uit de muziekscene, maar het zijn de vier typen zwangerschapstesten die te koop zijn.

  • Dipstick is de simpelste en ken je misschien van de papieren staafjes die je huisarts ook gebruikt. Vang je urine op in een (nieuw!) plastic bekertje of potje en houd de stick er enkele seconden in. Let goed op dat je de stick er niet te ver indoopt!
  • Cassette-test. Even priegelen met een bekertje en een pipetje, maar dan druppel je wel precies de juiste hoeveelheid op de plastic cassette.
  • De midstream is dan die bekende stick die je in de urinestraal kunt houden. Snel en hygiënisch. Maar gieren de zenuwen door je keel, omdat de uitslag erg spannend voor je is? Neem dan het zekere voor het onzekere en vang je urine toch eerst op in een bekertje, waar je later de stick voorzichtig even indoopt. Je zou niet de eerste zijn die met trillende handen de straal mist...
  • De digitale test is eigenlijk een midstream-de-luxe. De meting is hetzelfde maar op het lcd-schermpje verschijnt nu geen streepje, maar de tekst zwanger/niet zwanger. Twijfel in het aflezen is onmogelijk dus. Deze testen geven vaak ook het aantal weken van je zwangerschap weer, maar neem dit met een korrel zout: bij elke vrouw ligt het hCG-gehalte anders dus dat is lastig vast te stellen.

Promo inschrijven

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?

De vroegere zwangerschapstesten moesten met ochtendurine worden uitgevoerd, de testen van tegenwoordig zijn zo gevoelig dat dit op elk moment van de dag kan. Wel is het nog steeds zo dat je hCG-gehalte ’s morgens het meest geconcentreerd is. Zeker als je al een aantal dagen vóór je menstruatiedatum wilt testen met een extra gevoelige test, heb je direct na het opstaan wat meer zekerheid.
Besef wel dat vroeg testen ook een risico op extra teleurstelling inhoudt. Het komt relatief vaak voor dat zwangerschappen niet stevig of gezond genoeg om door te zetten en deze worden rond je menstruatie afgebroken. Vaak merk je dit niet eens als je niet zou testen. Een test op de dag dat je één dag overtijd bent is al wat zekerder. Dit is je NOD (niet-ongesteldheidsdag). En wil je echt de 99% zekerheid die op het doosje staat? Die heb je op ongeveer zeven dagen na je eigenlijke menstruatiedatum. Even geduld dus!

Zijn dure zwangerschapstests beter?

Met een hogere prijs koop je geen extra zekerheid. Die is bij alle tests zeer hoog, zeker als je in de week ná je menstruatiedatum test. Je betaalt vooral meer voor het gebruiksgemak en de extra foefjes, waardoor een dipstick spotgoedkoop is en de digitale test met lcd-schermpje de duurste.

Vrouw zwangerschapstest

Wat moet je niet doen

  • De gebruiksaanwijzing overslaan. Toegegeven, een zwangerschapstest is geen complex Ikea-kastje dat zonder gebruiksaanwijzing niet in elkaar te krijgen is. Maar wees verstandig, en léés die instructies van de test even voor je begint. Per merk kan de afleesmethode namelijk verschillen en op het moment zelf wil je niet in verwarring de kleine lettertjes nog moeten lezen. 
  • Testen binnen twee maanden na je bevalling of na een afgebroken zwangerschap. Dit kan een vals positieve uitslag geven, want het zwangerschapshormoon is dan nog niet helemaal bij je verdwenen.
  • Een oude test gebruiken. Die houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets. Vertrouw oude testen dus niet.
  • Veel drinken vooraf. Alcohol beïnvloedt de test ook, maar hier bedoelen we gewoon water of thee. Je urine verdunt dan en het gehalte hCG is niet goed te meten.
  • Na een half uurtje nog eens kijken. Er kan dan een indrooglijntje te zien zijn dat lijkt op een zwangerschapsstreepje. 

Tip: De test bewaren is niet zo’n 'schoon' idee en het resultaat is na een tijdje ook niet meer te zien. Maak in plaats daarvan snel een foto van je test!

Zwanger, en nu?

Is de test positief? Lees dan meteen ons blog Zwanger, en nu?, met het handige stappenplan voor dag 1.
Negatief? Lees nog even Hoe word ik snel zwanger?

Promo zwangermail

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?