Zwangerschapsdementie
Zwangerschapsdementie wordt ook wel "baby brain" of "pregnancy brain" genoemd en verwijst naar het tijdelijke fenomeen van een verminderd geheugen en concentratieproblemen bij zwangere vrouwen. Het is geen officiële medische term maar veel vrouwen benoemen dit symptoom tijdens de zwangerschap.
Wat is zwangerschapsdementie?
Eigenlijk is het een informele term die we gebruiken om cognitieve veranderingen te beschrijven die zwangere vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap.
Dingen vergeten die normaal gesproken gemakkelijk onthouden worden zoals afspraken, namen of waar je je sleutels hebt gelaten. Of je loopt naar boven en weet niet meer wat je daar eigenlijk wilde gaan doen.
Moeite hebben met het focussen op taken die eerder weinig moeite kostten.
Moeite hebben met snelle beslissingen nemen omdat je het plaatje niet helemaal helder hebt.
Mogelijke oorzaken
Tijdens je zwangerschap stijgen de progesteron en oestrogeen homonen aanzienlijk. Deze schommelingen kunnen invloed hebben op de hersenfunctie zoals je geheugen en de concentratie.
Maar ook slaapgebrek kan er een invloed op hebben. Je moet misschien vaker opstaan om te plassen en je ligt ook minder comfortabel. Stress en angst kunnen ook je cognitieve prestatie beinvloeden.
Je prioriteit ligt nu bij je baby, je zwangerschap en de naderende bevalling. Daarom is er gewoon minder ruimte voor andere zaken.
Dat heeft ook zijn voordelen. Je maakt je minder druk om andere dingen en kunt je beter richten op de je zwangerschap. Dat heeft de natuur toch maar mooi bedacht.
Je lichaam maakt tijdens je zwangerschap meer progesteron aan. Onderzoek heeft aangetoond dat dit en slaapgebrek een remmende werking heeft op het opslaan en ophalen van herinneringen.
Choline is een stof die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Je kindje snoept eigenlijk een deel van jouw choline-voorraadje op. Er is dus minder choline over voor jou. Dit heeft zijn weerslag op jouw geheugen. Je kunt het een beetje ondervangen door geregeld een eitje te eten.
Je moet ook zoveel regelen, controles bij je verloskundige, kraamzorg aanvragen, de babykamer inrichten, kinderopvang regelen en nog veel meer. Niet zo gek dat je af en toe even in de war bent.
Tips om je zwangerschapsdementie te lijf te gaan
- Maak je er niet druk om, maak to do lijstjes en gebruik post-its als geheugensteuntje.
- Zet herinneringen en afspraken in je smartphone.
- Neem voldoende rust.
- Eet twee keer per week vette vis, de vetzuren die daar in zitten zijn goed voor je geheugen.
- Vertel je partner waar je belangrijke dingen hebt neergelegd voor het geval jij het bent vergeten. Maar misschien nog belangrijker: lach er samen om als jij je zonnebril zoekt en deze op je hoofd staat.
- Bekijk ook onze downloads zoals het uitzetlijstje. Super handig alles op een rijtje voor je!
Het goede nieuws is dat het overgaat. Het kan nog wel tot 32 weken na de bevalling duren, maar het komt weer goed!
Wanneer moet je je zorgen maken?
Meestal is het tijdelijk en na de bevalling merken veel vrouwen dat hun geheugen en concentratievermogen verbeterd. Toch kan het even duren omdat je de tijd moet nemen om te herstellen van je zwangerschap en de bevalling en het slaapgebrek de eerste weken.
Wanneer je merkt dat je vergeetachtigheid of concentratieproblemen erg hinderlijk zijn of ze lang aanhouden kan het verstandig zijn om dit met je huisarts of je verloskundige te bespreken. In sommige gevallen kunnen deze symptomen wijzen op andere gezondheidsproblemen zoals een schildklieraandoening of depressie.
Zwangerschapsdementie is een normaal onderdeel van de zwangerschap voor veel vrouwen en het is meestal geen reden tot bezorgheid. Met wat tijd en aanpassingen in je routine kun je het vaak goed beheren.