7 weken zwanger - contouren worden duidelijker
Je baby
Je zit in de 7e week van je zwangerschap en je baby is inmiddels al 10.000 keer groter dan op het moment van bevruchting. Inmiddels is hij ongeveer 1 centimeter groot, vergelijkbaar met een erwtje. Hij lijkt steeds minder op een kikkervisje en gaat er steeds meer als een mensje uit zien. Deze week zijn de armpjes al duidelijk te zien en komen de contouren van de handjes tevoorschijn.
Het hoofdje is nog ontzettend groot in verhouding met de rest van het lijfje, maar het krijgt deze week wel wat meer vorm. Wist je dat hij al neusgaatjes heeft in de 7e week van je zwangerschap? Er zit nog geen neus op, het kan nog niet ruiken en toegegeven: het ziet er ook nog niet heel mooi uit…maar het idee is fantastisch, toch? Per dag groeit je kleine erwt ongeveer 1 millimeter. Dat lijkt weinig, maar bedenk maar eens hoe klein hij twee weken geleden was. Van een maanzaadje naar een erwt is al een behoorlijke groeispurt!
Jij
De placenta blijft strooien met het zwangerschapshormoon hCG, met vreetbuien als gevolg. Volgens het stereotype krijg je trek in ijs, chocolade en augurken (met slagroom), maar het kan van alles zijn. Iets dat je tot een paar weken geleden helemaal niet bijzonder vond, kan je nu niet meer weerstaan. Daar staat tegenover dat je bepaald voedsel niet meer kan ruiken of zien.
Niet alleen je kindje groeit deze weken als kool. Je borsten kunnen zelfs een cupmaat in omvang groeienð! Nadeel is wel dat je borsten ook erg gevoelig zijn door deze enorme groei!
Bereken je uitgerekende datum
Meestal krijg je je eerste echo tussen de 8 en 12 weken. Bij die echo kan de verloskundige zien hoeveel weken je precies zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. Kun je niet wachten? Bereken dan nu al je uitgerekende datum via onze handige calculator!
Geen zin om te koken
Met alles wat er gebeurt in je lijf is de kans groot dat je aan het einde van de dag geen zin hebt om te koken. Je bent moe, ruikt alles veel beter en bent misschien nog misselijk ook. Af en toe mag je best een warme maaltijd vervangen door een broodmaaltijd. Neem lekker volkorenbrood, een frisse salade erbij en wat kaas of magere vleeswaren en je hebt een prima maaltijd. Laat het vlees niet zomaar weg, want die eiwitten heb je hard nodig. Eet je geen vlees, zorg dan dat je die eiwitten uit andere producten zoals noten haalt. Eten voor twee is echt niet nodig, als je maar gezond eet tijdens je zwangerschap.
Bewegen
Ben je sportief, dan is er geen reden om te stoppen met sporten. Wel is het verstandig om wat aanpassingen te doen aan je schema en oefeningen. Bekijk hier wat je allemaal moet weten over sporten tijdens de zwangerschap.
Was je voor je zwangerschap al niet zo actief, kijk dan uit dat je niet helemaal stopt met bewegen en begint met eten. Alles wat je er nu bij eet, moet er straks ook weer af. En met een kleintje in huis is dat best een uitdaging! Je hoeft natuurlijk niet direct iedere dag te gaan bewegen, maar probeer een aantal keer per week te wandelen of fietsen. Ook zwemmen is heerlijk tijdens de zwangerschap! Het voorkomt niet alleen dat je te veel aankomt, maar zorgt ook voor een goede doorbloeding en een betere conditie. Dat helpt je straks bij je bevalling en het herstel ervan. Er zijn ook verschillende zwangerschapscursussen die je kunt volgen tijdens je zwangerschap! Dus kom in beweging!
Regel deze zaken tussen week 5 en week 13 van je zwangerschap
- Maak een afspraak met je verloskundige of de echoscopist voor de termijnecho van twaalf weken.
- Bespreek met je verloskundige de mogelijkheden van prenatale screening (hierbij wordt jouw ongeboren kindje onderzocht op mogelijke afwijkingen).
- Doneer je urine aan Moeders voor Moeders Door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders kun jij andere vrouwen die dromen van moederschap helpen.
- Denk na of je straks weer wilt gaan werken en regel zo nodig tijdig kinderopvang; hier zijn soms flinke wachtlijsten voor.
- Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar.
- Regel je kraamzorg.
Bronnen