Scholing hechting en Psychische problematiek
Maar wat als je dit niet direct zo voelt? Een band met je kindje, dat gaat toch automatisch? Je hebt hem of haar 9 maanden gedragen, waarom voel je die band dan nu niet meer?
Niet iedere ouder heeft direct sterke band met hun kindje en dat is helemaal niet gek. Soms is het nodig om wat meer aandacht te besteden aan de hechting tussen ouders en hun pasgeboren kindje. Ook in deze situaties is onze kraamverzorgende er voor je. Zij kan jullie helpen en ondersteunen bij de hechting en het opbouwen van die sterke band.
Om ervoor te zorgen dat onze kraamverzorgenden ouders de best mogelijke ondersteuning kunnen bieden bij de hechting met hun kindje volgen ze regelmatig scholingen over dit onderwerp.
Heb je het over hechting, de band tussen ouder en kind, dan hoor je vaak als eerste “huid op huid contact”.
Natuurlijk is dit een belangrijk onderdeel, maar er zijn nog veel meer factoren die bijdragen aan de hechting tussen ouder en kind. Al die verschillende factoren zijn onlangs aan bod gekomen bij de scholing voor onze kraamverzorgende, verzorgd door Babykennis. En er waren niet alleen kraamverzorgenden bij deze scholing aanwezig, we hebben ook een aantal plekken aangeboden aan verloskundigen, zodat zij ook meer informatie kregen over dit belangrijke onderwerp.
De invloed van kraamzorg tijdens het hechtingsproces
Voor de meeste ouders is de nieuwe band met hun pasgeboren kindje een beetje spannend. Met af en toe een subtiele opmerking of handeling, kan een kraamverzorgende of verloskundige ouders goed helpen in het eerste contact met de baby.
Door stil te staan bij de rol van kraamzorg in het hechtingsproces realiseren onze kraamverzorgenden weer extra hoe belangrijk hun impact is in deze mooie, maar vooral ook belangrijke periode van hechting.
Van onbewust bekwaam, naar bewust bekwaam! Een mooie stap in het leerproces!
Ook de aanwezige verloskundigen waren blij met deze scholing:
"Wat ik vooral meeneem na deze bijeenkomst zijn de praktische tips om het emotioneel welzijn van de baby te ondersteunen. Dat zijn echt nieuwe inzichten voor mij!"
Omgaan met psychische problematiek
Naast de hechting is er in de scholing dieper ingegaan op het hechtingsproces bij psychische problematiek. Hoe kan een kraamverzorgende in dit soort gevallen extra ondersteuning bieden en een positieve bijdrage leveren bij de hechting tussen ouder en kind.
Wanneer er sprake is van psychische problematiek, is het extra belangrijk om goed te kijken naar de band tussen ouder en kind en om ondersteuning te bieden aan het hechtingsproces.
Al met al was het een waardevolle scholing waar zowel de aanwezige kraamverzorgenden als verloskundigen veel aan hebben gehad!
Mei 2019