Wat als je de eigen bijdrage van de kraamzorg niet kunt betalen?
De prijzen voor boodschappen en energie rijzen de pan uit en de inflatie blijft elke maand stijgen. Wat als je hierdoor kosten zoals de eigen bijdrage van de kraamzorg niet kunt betalen? Steeds meer zwangere vrouwen met geldproblemen kiezen ervoor om geen of minder kraamzorg af te nemen. Een zorgelijke ontwikkeling. Want met professionele kraamzorg hebben moeder en kind de best mogelijke start. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Nederland toegang heeft tot kraamzorg, ook met een kleine portemonnee. Daarom hebben we een aantal tips en mogelijkheden op een rijtje gezet voor deze gezinnen.
Aanvullende verzekering
Heb je een kinderwens, maar maak je je nu al zorgen over de eigen bijdragen voor bijvoorbeeld kraamzorg en de bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie? Dan zou het afsluiten van een aanvullende verzekering voor 2025 in jouw voordeel kunnen zijn. Er zijn verschillende aanvullende pakketten beschikbaar die de eigen bijdragen volledig vergoeden. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand en word je niet plotseling verrast met een dure rekening.
Wees je ervan bewust dat iedere situatie anders is en ook op het laatste moment nog kan veranderen. Je bevalling kan toch medisch worden of het aantal uren kraamzorg kan tussendoor gewijzigd worden. Doe daarom voldoende research naar de verschillende mogelijkheden en vergoedingen die voor jou het meest gunstig zijn. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
Collectieve aanvullende verzekering gemeente
Als je maximaal 120% van het huidige bijstandsniveau verdient kun je je aanmelden bij de collectieve aanvullende verzekering van jouw gemeente. De gemeente betaalt een deel van jouw premie en je krijgt vanuit de zorgverzekeraar extra korting. Let op, de vergoedingen en mogelijkheden verschillen per gemeente, dus lees goed de polisvoorwaarden of neem bij vragen contact op met jouw gemeente.
Bijzondere bijstand
Bij je gemeente kun je ook een beroep doen op bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten die niet door andere regelingen vergoed worden. Afhankelijk van jouw gemeente kunnen hier de kosten voor de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling of de kraamzorg onder vallen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je inkomen en vermogen.
Houd er rekening mee dat bepaalde gemeenten geen vergoeding geven als de kosten al gemaakt zijn. Neem dus, voordat je een product koopt, contact op met jouw gemeente.
Babypakket
Als je baby wordt geboren heb je van alles nodig. Van een ledikantje en rompertjes tot verzorgingsproducten en een kinderwagen. Alles bij elkaar is deze uitzetlijst een grote kostenpost. Vraag rond in je omgeving of je spullen mag lenen. Veel producten gebruik je maar een korte periode. Er bestaan ook een aantal gratis babypakketten die je aan kunt vragen bij (baby)winkels en drogisterijen.
In sommige gevallen kan je gemeente de kosten voor de babyuitzet vergoeden. Dit noemen ze een babypakket. Er bestaat dan een vaste lijst met vergoedingen en producten. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Neem contact op met jouw gemeente om hier meer informatie over te ontvangen.