Week 15 van je zwangerschap!

Je baby is nu ongeveer 9 cm en weegt circa 65 gram en even groot als een flinke appel.

15 weken zwanger - fitter

15 weken zwanger - fitter

Je baby in week 15

15Na 15 weken zwangerschap lijkt je kindje op een echt mini-mensje. Door al dat gespartel in het vruchtwater worden de spieren steeds krachtiger. Je baby is nu ongeveer 9 cm en weegt circa 65 gram en is even groot als een flinke appel. Hij groeit hard door en stopt al de energie in het groter en sterker worden. Je kindje heeft nu ook al wimpers. De drie botjes in het middenoor worden hard en waarschijnlijk kan je kindje nu steeds beter horen. Hij hoort jouw maag knorren, je hart kloppen, je stem en misschien ook wel geluiden van buitenaf. Als je het nog niet deed, praat tegen je kindje of zing zo nu en dan voor hem. De gezichtszenuwen beginnen ook te werken en je kindje opent en sluit het mondje, fronst, wenkbrauwen worden opgetrokken. Je kindje kan dus gekke bekken trekken.  Vanaf nu hoeft hij alleen nog maar te groeien en te rijpen. 

Jij de 15e week

Wat gebeurt er bij jou? Het is goed nieuws om te horen dat je nu officieel in je tweede trimester zit. Het betekent niet alleen dat de kans op een miskraam zeer klein is, maar ook zal de ochtendmisselijkheid waarschijnlijk niet meer aanwezig zijn. Je energie komt terug, doordat je je een stuk fitter voelt, vooral als je in de beginfase erg misselijk bent geweest.

  • Fit
    In tegenstelling tot de eerste drie maanden, voelen veel vrouwen zich in deze fase van de zwangerschap erg fit. Een mooie periode dus om van alles te ondernemen nu het nog kan; shoppen voor de baby uitzet, beginnen aan het klaar maken van de babykamer.
  • Opgezwollen handen en voeten
    Je merkt misschien dat je wat vocht vast houdt, meestal hoopt dit op bij de voeten, enkels en in de vingers. Minder water drinken helpt niet, blijf vooral goed drinken en beweeg voldoende. Je benen hoog leggen helpt om het vocht beter te laten circuleren.

Spataders voorkomen tijdens je zwangerschap

Spataders, die kronkelige blauwe adertjes op je been. Als je zwanger bent is de kans 50% dat je hiermee te maken krijgt. Onder invloed van veranderde hormonen verwijden je aderen. Dit is bedoeld om voldoende bloed richting je baarmoeder en je kindje te transporteren. Helaas verwijden ook de aderen in je benen.

Je bent nu in je 15e week van je zwangerschap schoen zonder hak wandelen Kraamzorg de Waarden
Wat kun je doen om spataderen te voorkomen?

  • Draag schoenen met een lage hak.
  • Zorg ervoor dat je schoenen niet klemmen.
  • Blijft niet te lang in eenzelfde houding staan of zitten. Loop regelmatig eens rond. Dit bevordert de bloeddoorstroming in de benen.
  • Als je lang moet zitten, leg dan je voeten op een voetenbankje.
  • Als je staat, wip dan af en toe op je tenen.
  • Draag steungevende panty's.
  • Leg je voeten in bed iets hoger, bijvoorbeeld op een kussen.
  • Vermijd langdurige warmte. Warmte doet de bloedvaten nog eens extra verwijden. Niet te lang in de zon en ook niet te lang onder de douche of in een warm bad.
  • Spoel je benen dagelijks af met koud water. Begin daarbij met je voeten en beweeg de douche daarna langzaam omhoog. 10 seconden per been is meer dan genoeg.

 Ouderlijk gezag goed regelen

Je bent nu in je 15e week van je zwangerschap trouwringen Kraamzorg de Waarden

  • Zijn jullie getrouwd of hebben jullie je partnerschap geregistreerd? Dan hebben jullie beiden ouderlijk gezag over jullie kindje straks. Is jullie kindje geboren vóór het geregistreerde partnerschap, dan volgt ook ouderlijk gezag vanaf die datum, mits vader het kind erkend heeft. Een samenlevingscontract is hierbij niet geldig.
    Zijn jullie ongehuwd en is jullie partnerschap niet geregistreerd, dan kunnen jullie het gezamenlijk gezag van vader of partner (niet biologische ouder) aanvragen bij de rechtbank of online via DigiD.  Informeer goed hoe een en ander geregeld moet worden, als er niet automatisch gezag en erkenning door beide ouders volgt vanuit de juridische voorwaarden van jullie relatie.
  • Wil je meer weten? Klik dan hier.

Lekker eten in je vierde maand!

Je buik begint langzaam te groeien en je voelt je waarschijnlijk super best.
Het hormoon progesteron zorgt er nu voor dat je banden en gewrichten verslappen voor de groei van je baby. Ook je darmen verslappen. Daarom kan je stoelgang nu problemen geven. Wat helpt is veel fruit en volkorenproducten eten, voldoende drinken en voldoende bewegen.

Je bent nu in je 15e week van je zwangerschap abrikozen walnoten Kraamzorg de Waarden

Eet eens gewelde abrikozen, grote rozijnen, hazelnoten en walnoten.

Gezond en fit blijven

Veel vrouwen doen oefeningen tijdens de zwangerschap. Dit is niet alleen om je lichaam te trainen voor het dragen van je kindje, maar ook om een ontspannen en vlotte bevalling (en herstel erna) te bevorderen. Kijk hier welke oefeningen je kunt doen om gezond en fit te blijven tijdens je zwangerschap.

Promo inschrijven 2

Zwangerschapscursus

Heb je er al over nagedacht of je een zwangerschapscursus wilt volgen? Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Met een zwangerschapscursus blijf je fit, krijg je voorlichting over de bevalling en kom je in contact met andere zwangeren. Kijk hier welke zwangerschapscursus bij jou past.

Gebitsverzorging tijdens je zwangerschap

Een bekend spreekwoord is: ieder kind kost een tand of kies. Maar is dit wel zo? Dit is gelukkig niet waar, maar het heeft wel een achtergrond. Er zijn tijdens de zwangerschap een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om risico's voor je gebit te voorkomen.

Verzorging van het gebit in de zwangerschap

Goede gebitsverzorging en mondhygiëne zijn in de zwangerschap nog belangrijker dan ervoor. Poets in ieder geval twee keer per dag met een goede tandpasta. De voorkeur gaat uit naar een tandpasta die ontstekingen helpt voorkomen. Flossen en etensresten verwijderen met een tandenstoker is normaal al belangrijk, maar mag zeker in de zwangerschap niet ontbreken. Let wel op dat je het tandvlees niet beschadigt. Na het overgeven kun je het beste het zuur in de mond eerst neutraliseren met water of kauwgom. Zuur tast de glazuurlaag van je tanden en kiezen aan. Als je na het overgeven (of het eten van iets zuurs) direct zou poetsen, beschadig je het glazuur doordat het zacht is geworden door het zuur. Eerst het zuur neutraliseren en een half uur later je tanden weer poetsen is dan ook beter dan direct poetsen.

Je bent nu in je 15e week van je zwangerschap tandarts Kraamzorg de Waarden

Zwangerschap en behandeling

Ben je vóór de zwangerschap niet naar de tandarts geweest om je gebit te laten controleren, doe dat dan in ieder geval zo rond de 15 weken. Tijdige behandeling van een tand(vlees)aandoening voorkomt het verhoogde risico op een vroeggeboorte. Vrouwen met aandoeningen aan het gebit hebben een 3 tot 7 keer zo hoog risico op een vroeggeboorte dan vrouwen met een gezond gebit. Vertel je tandarts altijd dat je zwanger bent.

Hoe draag je je autogordel met je dikke buik?

Ook tijdens je zwangerschap moet je je autogordel blijven dragen. Draag hem laag over je heupbeen, onder je buik en vergeet je schouderriem niet - stop deze niet onder je arm - ook al doen je borsten zeer. Draag die gordel en ga veilig de weg op. 

Veranderende borsten tijdens de zwangerschap

  • Als je zwanger bent, verandert langzamerhand je hele lichaam, maar zeker ook je borsten. Ze kunnen zeer gevoelig, gespannen zijn en soms zelfs pijn doen. Onder invloed van zwangerschapshormonen gaan je borsten zich ontwikkelen en voorbereiden om borstvoeding te gaan maken.

Tip van de week: plan een pretecho als je niet kunt wachten om je baby weer te zien

Wil je nu al weten of je een jongen of meisje krijgt? Of wil je gewoon graag je baby weer eens zien vòòr de 20 weken echo? Maak dan een afspraak voor een pretecho. Wat belangrijk is om te weten, is dat deze echo vaak niet wordt vergoed door je verzekering, maar dat maakt de pret natuurlijk niet minder.

Bronnen

Naar week 16

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?