40 weken zwanger - De bevalling
Je baby in week 40
Je kindje is nu ca. 50 cm en weegt ongeveer 3400 gram.
Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling?
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen.
Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen.
Als je kindje eenmaal op de wereld is moet hij in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels zoals licht en harde geluiden. Gelukkig zijn de meeste baby's prima in staat om deze veranderingen te ondergaan. Soms hebben ze een beetje hulp nodig, maar vaak is de kou-prikkel al genoeg! In de baarmoeder is het namelijk ongeveer 37 graden en dan is zo'n slaapkamertemperatuur wel even wat anders!
Jij in de 40e week van je zwangerschap
Spannend dit is dé week van je uitgerekende datum! Zou het kloppen? Heb jij je baby deze week eindelijk in je armen?
Fijn dat je baby al die weken in jouw buik heeft gezeten. Hij nu namelijk echt helemaal af en volmaakt om de wereld te gaan ontdekken.
Zorg dat er altijd voldoende brandstof in je auto zit voor het geval je naar het ziekenhuis moet rijden en dat je ziekenhuiskoffertje klaar staat. Denk aan je mobiele telefoon en fototoestel, zijn de accu's opgeladen?
Als je thuis bevalt, zorg dan dat alles wat je nodig hebt voor de bevalling klaar staat.
"DE" week is nu aangebroken. Maar weinig kinderen worden op de verwachte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een weetje voelt. Je kindje kan misschien nog wel een week lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap want straks na je bevalling zul je zien dat je je buik nog gaat missen.
Waar blijft de baby nou?
De uitgerekende datum wordt aan het begin van je zwangerschap berekend en die ligt precies 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De kans dat je precies op deze dag bevalt is maar 5%.
Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.
Ook al zit je baby langer in je buik, betekent dat niet dat je een groot kind krijgt. Het kindje blijft wel groeien maar niet zo extreem veel meer. Zo tegen de 42 weken zwangerschap is de huidsmeer van de voetjes en handjes uitgedroogd. Het huidsmeer is dan opgelost in het vruchtwater en ziet er soms wat melkachtig uit.
Misschien ben je wel teleurgesteld wanneer de uitgerekende datum voorbij is en er niets is gebeurd. Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek.
Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven. Meestal is er nog ruim voldoende tijd om naar huis of het ziekenhuis te gaan wanneer de weeën beginnen.
Probeer lekker ontspannen te blijven. Neem eens een lekker warm bad voordat je naar bed gaat zodat je heerlijk ontspannen bent.
De baby komt meestal ter wereld wanneer het helemaal volgroeid is. Daarnaast moeten je baarmoeder, bekken en baarmoedermond zich voorbereiden op de bevalling. Wat er nu precies voor zorgt dat de bevalling begint is niet helemaal bekend, maar het gaat om een samenspel tussen moeder en kind.
Wanneer de bevalling bijna begint kan vrijen soms net het laatste zetje geven. De baarmoederspier trekt een aantal keer samen bij een orgasme en dat zorgt er dan voor dat de weeën beginnen. In het sperma zitten prostaglandines die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zacht en rijp wordt. Wanneer je baby er nog niet klaar voor is helpt vrijen niet.
Soms stelt de verloskundige voor om in de 42e week van je zwangerschap te strippen. Zij probeert dan om met haar vingers de vliezen los te maken van de ingang van de baarmoedermond. Je lichaam maakt hierdoor prostaglandine aan waardoor je weeën op gang kunnen komen. Komen de weeën niet binnen 24 uur op gang dan heeft het strippen geen effect gehad.
Aan het einde van de 42e zwangerschapsweek krijg je meestal een echo in het ziekenhuis om te kijken of er nog voldoende vruchtwater in je baarmoeder aanwezig is. Ook wordt er dan een hartfilmpje (ctg) van je baby gemaakt. De gynaecoloog kan besluiten om je bevalling in te leiden.
Een late bevalling hoeft niet perse zwaarder te zijn of langer te duren. Dit verschilt per zwangere en bevalling. Bij de één duurt de bevalling 24 uur en bij een ander maar 5 uur.
Ademhalingstechnieken
Tijdens de bevalling kun je je ademhaling op verschillende manieren als hulp gebruiken: om je lichaam te ondersteunen en om ontspannen te blijven. Handig dus om van te voren onderstaande tips door te nemen of een zwangerschapscursus te volgen. Hier lees je er alles over.
Inleiden van de bevalling
Als je bevalling ingeleid wordt, moet je in ieder geval in het ziekenhuis bevallen. Wat houdt zo’n ingeleide bevalling in? Om de weeën op gang te helpen, krijg je via een infuus het hormoon oxytocine toegediend. Meestal krijg je niet alleen een infuus, maar worden jij en je baby ook op het CTG aangesloten en daarvoor moet je blijven liggen. Door middel van het CTG wordt de conditie van je kind voortdurend in de gaten gehouden.
De hartslagen worden geregistreerd door een draadje dat in de hoofdhuid van je baby is vastgemaakt. De sterkte van de weeën wordt gemeten via een dun slangetje (drukkatheter) in de baarmoeder of door een band om je buik. Een inleiding is altijd extra spannend, omdat je moet wachten op de weeën.
Wat houdt een ingeleide bevalling in?
Als je bevalling ingeleid wordt, moet je in ieder geval in het ziekenhuis bevallen. De bevalling wordt ingeleid als:
- het CTG-apparaat aangeeft dat je baby het benauwd heeft
- uit een echo blijkt dat je kind een groeivertraging heeft
- de vliezen zijn gebroken en er infectiegevaar dreigt
- de vliezen al langer dan 48 uur geleden zijn gebroken en je nog geen weeën hebt
- je zwangerschapsvergiftiging hebt
- je langer dan 2 weken overtijd bent
Er zijn nog meer redenen om een bevalling in te leiden. Een bevalling kan worden ingeleid vanwege het verloop van een vorige zwangerschap of door complicaties tijdens de huidige zwangerschap. Ook wordt in sommige ziekenhuizen een bevalling ingeleid op verzoek van de zwangere, zonder medische redenen.
Weeën opwekken
Als de baarmoedermond niet verweekt is, zal de gynaecoloog een speciale gel in de vagina aanbrengen die voor verweking van de baarmoedermond zorgt. Soms moet dit een dag later herhaald worden. Het kan zijn dat de weeën hierdoor spontaan op gang komen, maar vaak moeten ze daarna opgewekt worden met het hormoon oxytocine.
Is de baarmoedermond al wel uit zichzelf verweekt, dan hoeft er geen gel aangebracht te worden. De vliezen kunnen gebroken worden, waardoor de weeën soms vanzelf op gang komen. Gebeurt dit niet, dan krijg je via een infuus het weeënopwekkend hormoon oxytocine toegediend.
In de meeste gevallen krijg je niet alleen een infuus, maar worden jij en je kind ook op het CTG-apparaat aangesloten. De conditie van je kind wordt in de gaten gehouden door middel van dit apparaat. Door een draadje dat in het hoofd van je baby is bevestigd, worden de hartslagen geregistreerd. De sterkte van je weeën kan worden gemeten door middel van een dunne slang, ofwel een drukkatheter, in de baarmoeder of door een band om je buik.
Ook na een ingeleide bevalling mag je vaak meteen naar huis. Maar omdat er vaak een medische indicatie is om de bevalling in te leiden, is het ook mogelijk dat jij en je baby iets langer in het ziekenhuis moeten blijven.
Dat je ingeleid wordt, betekent trouwens nog niet dat je voor een volgende bevalling opnieuw naar het ziekenhuis moet om ingeleid te worden.
Borstvoedingstips
Wanneer je tijdens de kraamtijd vragen en/of problemen hebt bij het geven van de borstvoeding kan de kraamverzorgende de lactatiekundige raadplegen als je net dat stukje extra ondersteuning nodig hebt. De Waarden heeft meerdere lactatiekundigen in dienst.
Overigens kun je zelf ook contact opnemen met de lactatiekundige voor, tijdens of na de kraamtijd. Je kunt de lactatiekundigen bereiken via 088 130 17 17 (tijdens kantooruren) of via lactatiekundige@kraamzorg.org. In het weekend en op feestdagen kun je via onze planning contact met ze opnemen tussen 10.00 en 12.00 uur: 088 - 130 17 18.
Navel, hielprik en meer
Wat is een navelbreuk?
Een navelbreuk is een kleine opening in de buikwand, waardoor soms een stukje darm naar buiten kan puilen. Dit gebeurt vooral wanneer de baby zich inspant, huilt of perst bij het poepen. Je kunt de bult zelf terug naar binnen duwen. Een navelbreuk verdwijnt meestal vanzelf rond het derde levensjaar. Wanneer hij erg groot wordt of wanneer je kindje er last van heeft, kun je er een navelpleister opplakken. Is de breuk na 3 jaar nog niet verdwenen, ga dan langs bij de huisarts, het moet dan mogelijk operatief verholpen worden.
Geel zien
Veel baby's zien enkele dagen na de geboorte een beetje geel. Dat komt omdat de lever nog niet optimaal werkt. De galkleurstof of bilirubine genaamd (wat de afvalstof van de rode bloedlichaampjes is), wordt daardoor niet zo snel afgebroken en geeft het huidje van jouw baby een gele kleur. Je kindje raakt het 'afval' via de urine weer kwijt. Meestal duurt dat 1 à 2 weken, borstvoedingsbaby's doen er wat langer over dan flessenbaby's.
Wat kun je doen?
Je kindje in het daglicht leggen. Het licht neemt in zekere mate de taak van de lever over. Verder moet je goed opletten of je kindje goed drinkt en plast, maar dat zal de kraamverzorgende ook zeker doen. Wordt je kindje daarnaast ook nog suf en sloom, even je verloskundige, huisarts of consultatiebureau bellen. Het kan zijn dat je kindje in het ziekenhuis onder een speciale lamp gelegd moet worden of op een speciaal matje om de lever te helpen het bilirubine af te breken.
De hielprik
Alle pasgeboren baby's krijgen in de kraamweek (voor de 7e dag) een hielprik. Het bloed van je baby wordt onderzocht op meerdere ziekten. Deze ziekten zijn bij vroege ontdekking goed te behandelen. Een folder hierover krijg je van de gemeente bij aangifte van de baby. Meer informatie over de hielprik vind je hier.
Hoe wordt de hielprik afgenomen?
Er wordt een klein prikje gegeven in de onderkant of zijkant van de hiel van je kindje, zó dat er een beetje bloed uit komt. Soms zal de verloskundige of huisarts een beetje knijpen in het hieltje. Het beetje bloed wordt op een kaartje van vloeipapier gesmeerd.
Doet de hielprik pijn bij mijn kindje?
Ja, bij de meeste baby's doet het wel pijn. De meeste kleintjes huilen even. Vaak mede door de schrik.
Hoofdpijn
Wanneer jouw baby is geboren met een verlostang of vacuümpomp, kan het zijn dat hij hoofdpijn heeft en misselijk is.
Vacuümverlossing
Een baby die ter wereld is gekomen met een vacuümpomp, kan een bult (punt) op zijn hoofd hebben. Dit komt omdat er op de plek van de pomp zich vocht heeft opgehoopt. Vaak ziet de plek er ook rood-blauw uit. Veelal is de zwelling na 1-2 dagen weg, de verkleuring verdwijnt na een paar dagen ook.
Tangverlossing
Een baby die ter wereld is gekomen met een verlostang, zal vaak een afdruk van de tang aan de zijkant van zijn hoofd laten zien. Deze afdruk trekt meestal redelijk snel weg.
Tip van de week: Doe een waterafstotende matrasbeschermer om je matras of leg een zeil op je matras en koop alvast luiers
Dit is vooral noodzakelijk bij een thuisbevalling, maar ook voor het geval je vliezen gaan breken. Doe je het niet, dan moet straks misschien een nieuwe matras gaan kopen.
Luiers, ze zijn straks niet aan te slepen. Zijn ze in de aanbieding? Neem alvast een paar pakken mee. Let er wel op dat je verschillende maten hebt.