Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap?

Terug naar overzicht

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap?

Het is niet gek dat je door alle (nieuwe) indrukken en gebeurtenissen het overzicht kwijtraakt en door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer moet je waar zijn om wat te regelen? Onze tips helpen je op weg in het eerste trimester van je zwangerschap!

Slik foliumzuur

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met ongeveer tien weken zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van de baby en met name zwangere vrouwen krijgen niet voldoende van de vitamine binnen. Door foliumzuur te slikken, verklein je onder meer de kans op een open ruggetje, open gehemelte en hazenlip bij je baby. Als je zwanger bent van een tweeling of als je een bepaalde bloedziekte hebt, moet je soms de gehele zwangerschap foliumzuur slikken. Naast het slikken van supplementen kun je ook producten eten die rijk zijn aan foliumzuur, zoals groene groenten, volkorenproducten, vlees en zuivel.

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap5Leef gezond

Voor een goede ontwikkeling van de baby in de buik is het ook belangrijk om gedurende de zwangerschap gezond te leven en niet te roken. Er zijn allerlei dingen die je beter niet kunt eten of drinken tijdens je zwangerschap. Zo kun je gedurende de negen maanden van je zwangerschap dat lekkere tartaartje, die verleidelijke sushi met rauwe vis en dat glaasje rode wijn bij het eten beter laten staan, maar is het geen probleem om te genieten van een lekkere (volkoren) boterham met tonijn uit blik. Een handig overzicht van wat je allemaal niet kan eten tijdens je zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum.

Doe mee aan Moeders voor Moeders

Als je net weet dat je zwanger bent, kun je vast en zeker je geluk niet op. Maar wist je dat je dit geluk ook kunt delen met andere vrouwen voor wie het niet zo gemakkelijk is om zwanger te worden? Vanaf de eerste tot en met de elfde week van je zwangerschap kun je je aanmelden voor Moeders voor Moeders: een organisatie die urine van net zwangere vrouwen inzamelt om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week omdat in deze periode dan je urine namelijk het meeste hCG-hormoon bevat.

Afspraak met verloskundige

In de eerste vier weken van je zwangerschap moet je een eerste afspraak maken bij de verloskundige. Zij houdt gedurende je zwangerschap de gezondheid van jou en je baby in de gaten. De controles vinden in het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer om de vier weken plaats. Na ongeveer tien weken zwanger te zijn, moet je een tweede afspraak maken voor de termijnecho van tien weken. Wat de verloskundige tijdens de controles allemaal doet, kun je lezen op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Eventueel NIPT-test laten doen

Om vast te stellen of jouw kindje een verhoogd risico heeft op een chromosoomafwijking (zoals het syndroom van Down), kun je een NIPT-test laten doen. De test bestaat uit een bloedonderzoek die vanaf de 11e week van je zwangerschap afgenomen kan worden. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen. 

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap4

Kraamzorg regelen

Als je ongeveer twaalf weken zwanger bent, is het tijd om de kraamzorg te regelen. Een belangrijke keus, want je wilt natuurlijk dat het begin van jouw nieuwe leven als ouders en het begin van het leven van je kindje zo mooi mogelijk is! Om een juiste keuze te maken, is het verstandig om je goed te verdiepen in de verschillende kraamzorgorganisaties bij jou in de buurt. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij een fijn gevoel hebt bij de organisatie die jou tijdens je kraamtijd komt helpen en zorgt voor een fantastische start van een nieuw leven.

Zwangerschap bij zorgverzekeraar melden

In sommige gevallen gaat de aanvraag voor kraamzorg via de zorgverzekeraar. Tegelijkertijd met het regelen van kraamzorg moet je je zwangerschap daarom bij je zorgverzekeraar melden.

Eventueel kinderopvang regelen

Denk alvast na of jij en je partner straks weer (parttime) willen gaan werken en pols alvast subtiel bij je ouders of zij het leuk vinden om (zo nu en dan) op te passen. Indien jullie beide blijven werken, is het slim om alvast na te denken over kinderopvang en dit tijdig te regelen. Er zijn vaak wachtlijsten, dus je doet er goed aan om dit als je ongeveer tien tot dertien weken zwanger bent, in orde te maken.

Het nieuws verspreiden!

Omdat het in de eerste weken van de zwangerschap wel eens mis kan gaan, wordt vaak nog even gewacht met het bekend maken van de zwangerschap. Na ongeveer twaalf weken is deze kans een stuk kleiner en kan eindelijk het hoge woord eruit: je bent zwanger! Er zijn talloze manieren om het misschien wel leukste nieuws ooit te verspreiden. Want waarom zou je het bij een alledaags telefoontje houden als je er ook een bijzonder moment van kan maken? Op internet vind je allerlei leuke ideeën om je familie en vrienden op een originele of grappige manier op de hoogte te stellen. 

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap3

Kindje erkennen

Voordat de bevalling erop zit, het beschuit met muisjes op tafel staat en de geboortekaartjes zijn verzonden, kan je partner jullie ongeboren kindje al erkennen bij het gemeentehuis. Dit hoeft alleen als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Aangeraden wordt om dit ongeveer in week veertien tot zestien van je zwangerschap te doen. Als je als aanstaande moeder niet meekan, moet je je partner hiervoor schriftelijk toestemming geven.

Je zwangerschap aan je werkgever melden

Wettelijk moet je je zwangerschap drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat aan je werkgever melden. Om tijdig vervanging te regelen (en omdat je je zwangere buik en gekke eetgewoontes niet eeuwig kunt verbergen), is het handig om dit al eerder aan te geven. Maak je geen zorgen: jouw zwangerschap mag er in principe niet voor zorgen dat je contract bij je werkgever niet wordt verlengd.

Wat moet je regelen in de eerste weken van je zwangerschap2
Plan iets leuks in met zijn tweeën

Als de kleine er straks is, ben je druk bezig met de verzorging van je kindje en is het niet altijd even gemakkelijk om eropuit te gaan. Nu is het ideale moment om nog een laatste vakantie of uitje met zijn tweeën te plannen! Ga samen een weekendje weg naar een stad in Nederland waar jullie nog nooit zijn geweest, maak samen die leuke citytrip die al een tijd op jullie lijstje stond of plan een aantal losse dagen in waarop jullie samen op pad gaan. Houd er rekening mee dat je vanaf de 28ste week een zwangerschapsverklaring nodig hebt om te vliegen. Afhankelijk van de vliegmaatschappij mag je na 34 of 36 weken zwangerschap helemaal niet meer vliegen.

Geniet!

Wist je dat het ongeboren vrucht aan het eind van het eerste trimester van de zwangerschap ongeveer zo groot is als een pingpongballetje? Terwijl de baby zich langzaamaan ontwikkelt in jouw buik, ben jij druk bezig met het regelen van allerlei zaken en ren je van de ene afspraak naar de andere. Ondanks alle zwangerschapsdrukte is het goed je te beseffen dat de zwangerschap een unieke en bijzondere periode in je leven is! Herinner jezelf eraan dat lang niet alles perfect hoeft te zijn en je je niet overal tot in de puntjes op kunt voorbereiden. Sta even stil, neem een hap adem en geniet: je bent zwanger!

Bronnen

http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx

https://www.moedersvoormoeders.nl/

http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/63/zwangerschapscontrole/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/kind-erkennen-waneer-waar

https://www.transavia.com/nl-NL/service/vliegen-bij-zwangerschap/justo.  

November 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?