Wanneer aanmelden voor kraamzorg?
Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Misschien heb je net je zwangerschapstest gedaan en was deze positief. Er komt nu veel op je af en een van de dingen die je moet regelen is kraamzorg. Het aanmelden voor kraamzorg is een vraag die misschien niet gelijk bij je opkomt. En wanneer kraamzorg aanvragen niet op je checklist staat dan moet je deze er zeker bij zetten.
Wanneer aanmelden voor kraamzorg
Je kunt het beste eerst contact opnemen met de verloskundige na de zwangerschapstest om een afspraak te maken. De eerste afspraak wordt dan meestal tussen de 8 en 10 weken zwangerschap gemaakt. Tijdens je eerste bezoek aan je verloskundige wil ze jou leren kennen en zoveel mogelijk over jou te weten komen. Misschien stelt ze vragen waar jij nog niet over nagedacht hebt zoals waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis en of je borst- of kunstvoeding wilt gaan geven. Geeft niets als je hier nog niet over nagedacht hebt, je hebt nog voldoende tijd om tot een besluit te komen.
Welke kraamzorg kies ik
De kraamzorg is ook een onderwerp dat je bespreekt bij je eerste bezoek aan je verloskundige. Misschien weet je al een organisatie waar je de kraamzorg gaat aanvragen. Zo niet, vraag de verloskundige om informatie of familie en vrienden. Je kunt ook zelf opzoek gaan naar een kraamzorgorganisatie, maar waar moet je dan op letten. Je kunt natuurlijk de reviews lezen. Maar belangrijker is het om de website goed door te nemen. Waar staat de kraamzorgorganisatie voor en wat hebben ze jou te bieden. Niet alleen de fruithapjes die zo geprezen worden zijn een meetpunt. Kwaliteit van zorg en professionaliteit in de kraamtijd zijn veel belangrijker. Jij wilt toch ook na de kraamtijd vol vertrouwen zelf voor je kindje kunnen zorgen? Heb je een keus kunnen maken, ga dan je kraamzorg aanvragen.
Wanneer kraamzorg regelen
Het is belangrijk dat de kraamzorg rond week 12 van je zwangerschap geregeld wordt. Nadat je je familie en vrienden hebt verteld dat je zwanger bent is het nu tijd om de kraamzorg te gaan regelen. Kraamzorg aanvragen kan vaak via de website van de kraamzorgorganisatie. Maar wanneer het voor jou prettiger is om telefonisch contact te hebben, dan moet je dat zeker doen. Het kan ook betekenen dat je door de kraamzorgorganisatie wordt doorverwezen naar je verzekeraar. Soms regelt de verzekeraar voor jou de kraamzorg (zie de polisvoorwaarden van je zorgverzekering). Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je goed voelt bij de organisatie en je aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd in je nieuwe rol als ouder staat en op eigen kracht verder gaat. Meld je aan voor onze kraamzorg!
Waarom rond de 12 weken je kraamzorg regelen?
Waarom eingelijk al zo vroeg kraamzorg aanvragen? Het kan maar geregeld zijn de kraamzorg zodat het je rust geeft en je dit puntje van je checklist af kunt vinken. En het is ook zo dat je aan het begin van je zwangerschap vaak nog keus hebt uit kraamzorgorganisaties om voor te kiezen. Door de tekorten in de kraamzorg zijn er soms minder plaatsjes beschikbaar. Dus wil je tijdig van kraamzorg voorzien zijn, regel het met 12 weken zwangerschap. Wanneer je langer wacht met het regelen van kraamzorg kan het voorkomen dat het lastiger is om een plekje te vinden bij een kraamzorgorganisatie.
Wordt kraamzorg vergoed?
Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Dat betekent dat alle kosten voor de geïndiceerde kraamzorguren, de inschrijving, de intake en de partusassistentie door je zorgverzekeraar worden vergoed, behalve de wettelijke eigen bijdrage. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons. Lees er hier meer over.
Februari 2020