Tips en advies bij borstvoeding geven

Terug naar overzicht

Tips en advies bij borstvoeding geven

Borstvoeding geven kan een prachtige en waardevolle ervaring zijn voor zowel moeder als kind. Hier zijn enkele veelgestelde vragen met tips en adviezen om je te helpen bij dit avontuur.
Borstvoeding kan in het begin uitdagend zijn, maar met geduld en oefening wordt het meestal een natuurlijke en lonende ervaring. Onthoud dat elke moeder en baby uniek zijn en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Zoek altijd professionele hulp als je problemen ondervindt.

Drinkt mijn kindje voldoende?

Hoeveel een baby drinkt wisselt per voeding. Jouw kindje regelt dat allemaal zelf. Dit zorgt er ook voor dat het vraag en aanbod principe goed wordt afgestemd op elkaar. Als je jouw baby op verzoek voedt maakt jouw lijf de hoeveelheid melk aan die jouw kindje nodig heeft. Dit kan soms voor wat onzekerheid zorgen maar zolang jouw baby goede natte plasluiers heeft, regelmatig poept en goed groeit, kun je er op vertrouwen dat hij voldoende melk drinkt.

Je baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft.

Als een baby wil eten laat hij dat merken door voedingssignalen. Zoals bijvoorbeeld het sabbelen op zijn knuistjes, likken langs de lippen, zoekgedrag, smak geluidjes etc. Dit is het moment dat je jouw baby nog rustig aan de borst kun leggen. De baby is op dit moment nog ontspannen en dat maakt dat het aanleggen makkelijk gaat dan wanneer je baby huilt. Mocht de baby toch een keer huilen om een voeding, probeer hem dan eerst te troosten voordat je hem aanlegt.

Baby aan de borst 2 Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

Goed aanleggen kan tepelproblemen voorkomen.

Tijdens de eerste week kan het voeden wat gevoelig zijn doordat de spiertjes van de tepel en tepelhof oprekken. Als het gedurende de gehele voeding pijn blijft doen, ook tijdens de eerste dagen, dan is je baby waarschijnlijk niet goed aangelegd. Voeden hoort niet pijnlijk te zijn; dus leg je de baby in dat geval rustig opnieuw aan. Als je baby oppervlakkig drinkt, zonder diepe teugen, waarbij je soms smakgeluidjes hoort en de wangetjes naar binnen worden gezogen, dan is het ook beter om je baby van de borst te nemen en opnieuw aan te leggen. Als je baby goed aanligt, ligt hij met zijn kin in je borst, zie je bolle wangen en is zijn neusje vrij van de borst.

Borsten die vaak goed leeggedronken worden zullen meer melk produceren. Blijft de borst vol, dan wordt er minder melk geproduceerd.

Blijft het geven van borstvoeding pijn doen schakel dan de lactatiekundige in. Zij kan met je meekijken en jou tips geven hoe je de baby goed aanlegt.

Baby aan de borst Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

Het is niet nodig om extra water te geven aan je baby als het erg warm weer is.

Als het warm is krijgen we vaak de vraag of kindjes die borstvoeding krijgen extra water nodig hebben. Extra water is inprincipe niet nodig, omdat borstvoeding voor het grootste deel uit water bestaat (rond de 88%).
Wat we vaak zien is dat baby’s die borstvoeding krijgen bij warm weer wat vaker komen, soms voor een extra voeding, en soms voor een slokje tussendoor. Door dit te doen zorgen ze ervoor dat ze voldoende vocht binnen krijgen. Op warme dagen is het dus nóg belangrijker om te voeden op verzoek.

Hou de plasluiers in de gaten!
Als je merkt dat de plasluiers minder worden kun je vaker de borst aanbieden voor een extra slokje. Het aanbieden van extra water wordt afgeraden omdat het risico bestaat dat kindjes daardoor minder voedingsstoffen binnenkrijgen: het water vult de maag, waardoor er minder borstvoeding wordt gedronken.

Drink zelf voldoende!
Doordat de baby vaker drinkt, is het belangrijk dat je als moeder ervoor zorgt dat je zelf voldoende vocht binnen krijgt. Dit betekent niet dat je heel veel extra moet gaan drinken – als je ervoor zorgt dat je geen dorst krijgt is dat voldoende.

Water, thee of een lekker moedermelkijsje!
Als je baby 6 maanden of ouder is kun je naast de borstvoeding wel kleine beetjes water of thee aanbieden. Wil je een baby die nog geen 6 maanden is toch wat extra verkoeling geven, dan kun je ijslolly’s maken van moedermelk. Zeker kindjes die bezig zijn met tandjes krijgen vinden dit vaak erg lekker.

Baby op de arm Hoe vaak voedt je een baby Kraamzorg de Waarden

Je baby heeft ook ‘regeldagen’

Regeldagen zijn de dagen waarop je kindje vaker om een voeding vraagt en daardoor wat onrustiger is. Je baby huilt vaker en komt soms ook ’s nachts voor een voeding. Deze verandering heeft te maken met een vergrote behoefte aan borstvoeding.  

Regeldagen zijn meestal rond de leeftijd van:

  • Rond de tien tot veertien dagen
  • Rond de zes weken
  • Rond de drie maanden.

Enkele adviezen tijdens regeldagen:

  • Vaker voeden op verzoek. Hoe vaker gevoed wordt, hoe eerder de melkproductie weer aangepast is aan de nieuwe behoefte en er weer een nieuw ritme gevonden is.
  • Zorg goed voor jezelf door extra rust te nemen en voldoende te eten en drinken.
  • Let op voorkeurshouding; wissel geregeld van houding

Hoeveel moet je baby groeien?

Als je baby een tevreden en gezonde indruk maakt, zich meldt voor een voeding, veel plast en voldoende ontlasting luiers heeft, is wegen in principe niet nodig. In de kraamtijd zal je baby dagelijks gewogen worden, mits de verloskundige het anders wil. Je baby zal na één of twee weken weer op het geboortegewicht zijn. Daarna groeit een baby de eerste twee maanden gemiddeld 150 - 320 gram per week. Na ongeveer een half jaar is het gewicht verdubbeld. Als je twijfelt, kun je altijd je baby laten wegen op het spreekuur van het consultatiebureau.

Juli 2024

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?