Sanne vertelt: een maand vol afwisseling

Terug naar overzicht

Sanne vertelt: een maand vol afwisseling

Deze maand was er weer één vol afwisseling. Een voorspoedige ziekenhuis bevalling met aanvullende verzorging thuis en een stagiaire mogen begeleiden in haar allereerste gezinnetje in haar eerste kraamstage (heel bijzonder, ik kan mijn eerste gezin in mijn kraamstage nog heel goed herinneren). Verder heb ik een aflos van een paar dagen voor een collega gedaan.

En een hele mooie thuisbevalling is er voorbij gekomen. Dit was er weer één met een goudenrandje, een kersje op de taart of de krent uit de pap van dit mooie beroep!

Begrijp me niet verkeerd... elke bevalling is voor mij nog steeds bijzonder. Maar deze was echt heel mooi. Ik ga op pad midden in de nacht, de spanning die ik om me heen heb elke keer is er ook nu weer. Als ik aanklop bij het juiste adres, (het is een tweede kindje voor het gezin, dus dan bel ik nooit aan. Je weet namelijk niet of het oudere broertje of zusje thuis is), hoor ik geluiden van af de boven verdieping. De verloskundige doet open en aan de geluiden hoor ik dat er iemand hard aan het werk is. Boven aangekomen zie ik mevrouw heerlijk ontspannen haar weeën opvangen in het bad. Van de verloskundige heb ik begrepen dat mevrouw de vorige keer een langdurige bevalling heeft gehad in het ziekenhuis die met een vaccuüm eindigde. Nu lijkt alles heel snel te gaan en als mevrouw aangeeft dat ze eigenlijk moet persen, geeft de verloskundige aan dat ze best wel wat mee mag drukken als ze niet meer kan zuchten.

De verloskundige pakt vanuit de slaapkamer haar instrumenten en als onze blikken elkaar kruisen vraag ik haar wat de bedoeling is. Zetten we de baring door daar in de badkamer?

Bij de volgende wee laat mevrouw zien dat ze steeds meer druk ervaart en gaat meer persen dan zuchten.  De verloskundige controleert of ze volledig is ontsloten en dat is zo! Het persen gaat nu pas echt vorm aannemen. Even is er ook onduidelijkheid bij meneer, waar de baby straks ter wereld gaat komen. Grappig dat mevrouw zich daar nou helemaal niet druk over lijkt te maken. Niet heel veel later zie ik daar, onder water een super mooi roze meisje verschijnen. De verloskundige vraagt of mevrouw wil kijken naar haar kindje nu ze nog onder water is. Door dat de baby nog zuurstofrijk bloed via de navelstreng krijgt, kan ze onder water blijven. De baby gaat pas huilen op het moment dat ze bover water komt. Maar de jonge moeder wil maar één ding, haar dochter in haar armen nemen. Wat een mooie en ontspannen bevalling was dit. Gewoon vlot, thuis, op eigen kracht en nooit bedacht dat ze in (haar eigen) bad zou bevallen. 

En dan de Negenmaandenbeurs!

Mijn eerste keer ... 

Wat heerlijk om al die enthousiaste zwangeren te kunnen ontmoeten. Twee erg drukke en gezellige dagen was ik op de beurs om jullie vragen te beantwoorden. En er zijn heel veel vragen op mij afgevuurd. Je kan wel zeggen, bijna het hemd van mijn lijf. 

Helaas is mijn naam Sanne en niet wikipedia, en heb ik soms ook een vraag niet meteen kunnen beantwoorden. Wat mij opviel is, dat er toch nog veel onduidelijkheid is over het gebruik van dekentjes/slaapzakjes en kruiken.

Ik wil hier daarom toch even op in gaan.

Wij werken het liefst met een aluminium heetwaterkruik omdat deze de warmte goed en lang kan afgeven. Alle andere kruiken (elektrische, kersenpit en gel) gebruiken we niet tijdens de kraamperiode. Deze kruiken koelen sneller af waardoor het moeilijker is om je kindje op de juiste temperatuur te krijgen of te houden.

Je hoeft de heetwaterkruik alleen de eerste week samen met je baby in het bedje of wiegje te gebruiken op aanraden van de verloskundige of kraamverzorgende. Hierna gebruik je de kruik alleen om het bedje, de wagenbak of maxicosi op te warmen. Dus, baby er in, kruikje er uit!

kruik in hydrofiele doek

Om de kruik doen we in een kruikenzak en daaromheen knopen we een hydrofiele luier. Zorg ervoor dat er een handbreedte tussen kruik en je baby zit, hierbij zit de knoop altijd tussen je kindje en de kruik in en de dop van de kruik ligt richting het voeteneinde.

Het bedje of wiegje maak je kort op. Dat betekent dat je kindje met de voetjes tegen het voeteneinde aankomt. Je gebruikt het dekentje niet in de lengte met opmaken maar in de breedte. Het dekentje niet dubbel slaan in verband met warmte stuwing, het risico op wiegendood zal anders groter worden. Sla de punt van het dekentje, over de kruik, die op de deken ligt, heen. Hier door verliest de kruik geen warmte aan de omgeving. Na de kraamweek en wanneer je kindje zich goed op temperatuur kan houden, kun je een slaapzakje gaan gebruiken. Bij gebruik van een winterslaapzakje heb je geen dekentje nodig. Gebruik alleen een goed passend slaapzakje, waarvan de hals- en armsgaten goed aansluiten.

 Negenmaandenbeurs en veilig slapen bedje kort op maken a Kraamzorg de Waarden bedje kort opgemaakt kruik weggeknipt

De Waarden heeft ook een paar hele duidelijke instructie filmpjes waaronder het opmaken van het baby bedje

Wil je toch nog wat meer informatie hebben kijk dan eens op:

www.kinderveiligheid.nl

Tot een volgende keer. Groetjes Sanne

Februari 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?