Krentenbaard bij je kindje
Wat is een krentenbaard?
Het is een oppervlakkige ontsteking van de huid en komt vooral voor bij kinderen onder de twaalf jaar: zij hebben een nog niet volledig ontwikkeld afweersysteem waardoor ze vatbaarder zijn voor deze bacterie. Een krentenbaard herken je aan rode plekjes, wondjes of blaasjes met gele korstjes, meestal rond de neus of mond. Ze kunnen eruitzien als krenten, vandaar de naam krentenbaard.
Wanneer is krentbaard besmettelijk?
Krentenbaard is onschuldig, maar erg besmettelijk. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen. Krentenbaard is niet meer besmettelijk als de blaasjes droog zijn of twee dagen na het begin van een behandeling met tabletten of zalf (door een arts voorgeschreven).
Krentenbaard bij baby's
Bij kinderen zie je het vooral rond de neus of mond, bij baby's ook vaak in en rondom de luier.
Hier een paar tips om verergering en besmetting te voorkomen:
- Doe je baby wantjes aan: dan krijgt je kindje geen kans de blaasjes open te krabben waardoor de bacterie minder snel zal verspreiden.
- Hou zijn nageltjes kort.
- Was de handjes van je baby goed en vaak en droog ze goed af.
- Gebruik steeds een schone washand en handdoek.
- Laat kinderen niet samen in bad gaan.
- Plak geen pleisters, de wondjes kunnen beter genezen als niet worden afgedekt.
Zwanger
Krentenbaard is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en ongeboren baby's. Mocht je dus besmet raken als je zwanger bent, hoef je je geen zorgen te maken. Doe je dat wel neem dan contact op met je huisarts.
Kraamtijd
In sommige gevallen kan krentenbaard problemen opleveren als je pas bevallen bent. Je hebt dan een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts. Ontvang daarom geen kraambezoek van mensen die krentenbaard hebben. Ze mogen pas op kraamvisite na het indrogen van de blaasjes.
Juli 2018