Berichten over PFAS in moedermelk
PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. PFAS kan opgenomen worden via voedsel, drinkwater, lucht en consumentenproducten (Wat zijn de risico's van PFAS? · GGD Leefomgeving)
Hoeveel PFAS iemand binnenkrijgt en hoeveel daarvan in het bloed of de moedermelk terechtkomt, kan verschillen per persoon.
Dat PFAS voorkomt in moedermelk is geen verrassing want het RIVM heeft dit ook gevonden (Minder chemische stoffen in moedermelk | RIVM).
De VU (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft moedermelk van tien vrouwen op de aanwezigheid van PFAS onderzocht. Details van het onderzoek zijn bekend en kun je hier nalezen. Het is al langer bekend dat er chemische stoffen in moedermelk zitten. Dit is geen reden om borstvoeding af te raden of maar kort te geven. De voordelen van borstvoeding zijn namelijk erg groot en dit weegt op tegen de nadelen ervan.
Het gebruik van kraanwater voor flesvoeding
Ten aanzien van het gebruik van kraanwater voor het maken van flesvoeding volgen we momenteel het advies van het RIVM.
Het RIVM heeft berekend hoeveel PFAS er in drinkwater mag zitten zonder dat er effecten op de gezondheid verwacht worden. Kraanwater gemaakt van grondwater voldoet aan de drinkwaterrichtwaarde die het RIVM voorstelt. De hoeveelheid PFAS die mensen binnen krijgen vanuit kraanwater is in het algemeen beperkt. Het RIVM vindt het daarom verantwoord om kraanwater te blijven drinken. Je kunt dus gewoon kraanwater (blijven) gebruiken voor flesvoeding.
Maakt u zich zorgen? Neem contact op met de GGD in uw regio via www.ggd.nl
September 2022