Huidsmeer
De minuscule haartjes op zijn lijfje maken dat fluweelzachte effect nog sterker. Juist omdat zijn huidje nog zo puur is, is de huid extra kwetsbaar. Maar ook daar heeft moeder natuur een trucje op gevonden: een zelfgemaakte babycrème.
Huidsmeer
Huidsmeer, in de wetenschap bekend als 'vernix caseosa' (letterlijk op-kaas-lijkend smeer), is niet zomaar een crème. Het is een laagje 'vet' dat op het huidje, gezichtje en zelfs haartjes van je pasgeboren baby zit. Het is een witte, romige substantie die de huid van een pasgeboren baby bedekt. Bovendien heeft het veel nuttige functies.
Wat is vernix caseosa?
De samenstelling van de huidsmeer bestaat uit talg en dode huidcellen. Daarnaast bevat het ook proteïnen zoals antimicrobiële peptiden die de baby helpen beschermen tegen infecties. Het beschermt ook de huid van de baby in de baarmoeder tegen het vruchtwater. Zonder deze bescherming zou de de huid van de baby na negen maanden in het vruchtwater ook verweekt raken.
Functies van de huidsmeer na de geboorte
Een van de meest geciteerde functies van het huidsmeer is temperatuurregeling. Net zoals lange-afstandzwemmers zich insmeren met vet om hun lichaamstemperatuur op peil te houden krijgen ongeboren kinderen vanaf ongeveer de vijfde maand van de zwangerschap een laagje huidsmeer om zich heen zodat ze na de geboorte niet al te snel afkoelen. Toch is dit niet de belangrijkste reden voor het ontstaan van het huidsmeer. Dat is wel de functie van glijmiddel. De natuur bereidt ons ongeboren kind voor op de geboorte door het te omzwachtelen met een laagje vet dat het hele geboorteproces makkelijker moet doen verlopen.
Na de geboorte biedt deze natuurlijke crème nog steeds bescherming tegen infecties en bacteriën. De vernix caseosa helpt ook om uitdroging en irritatie van de huid tegen te voorkomen. Precies daarom is het belangrijk om de huidsmeer te laten zitten, het trekt vanzelf in de huid. Waarom zou je immers meteen zo'n prachtig en nuttig geschenk van de natuur verwijderen?