Week 30 van je zwangerschap!

Je baby is nu alweer ca. 37 cm, zo groot als een komkommer en ongeveer 1500 gram.

30 weken zwanger - betere zintuigen

30 weken zwanger - betere zintuigen

30Je baby in week 30

Je baby is nu alweer ca. 37 cm, zo groot als een komkommer en ongeveer 1500 gram. Zijn zintuigen worden iedere week beter. Vanaf deze week hoort hij het bloed door je lichaam suizen en je hart kloppen, een mooi idee toch? Hij is aan het ontdekken in jouw veilige baarmoeder en pakt regelmatig de navelstreng even vast. Ook licht en donker kan hij steeds beter onderscheiden. In de afgelopen weken heeft je baby een vetlaagje ontwikkeld waar hij zich nu lekker warm mee kan houden. De donshaartjes heeft hij dus niet meer nodig en begint hij nu ook langzaam te verliezen. Als je kindje te vroeg wordt geboren, kan het zijn dat hij dus nog wat donshaartjes heeft op zijn schouders, rug of gezicht.

De donshaartjes komen terecht in het vruchtwater waar je kindje lekker van drinkt. Dat kan helemaal geen kwaad en helpt de darmpjes bij de ontwikkeling. Door al dat vruchtwater kan het zijn dat hij soms de hik krijgt. Het komt doordat de maag van je kindje te vol is. Het middenrif wordt dan geprikkeld en trekt in een reflex samen. Ook jij zal dit goed voelen. Het kan soms wat vervelend zijn, maar het kan zeker geen kwaad. 

Ook in deze laatste weken blijft je baby volop ontwikkelen. Hij maakt nu een groeispurt qua hersenweefsel en wordt snel slimmer! En dat terwijl je zelf soms het gevoel hebt iedere week iets dommer en vergeetachtiger te worden. 

De kans is groot dat je kindje al met het hoofdje naar beneden ligt, maar het kan ook best zijn dat je kindje nog vrolijk rondjes draait in je buik. Als je kindje wat naar beneden zakt, is hij al wat aan het indalen als voorbereiding op de bevalling. Of je kindje dit nu al wel of niet doet, zegt overigens niets over het moment van bevallen. Ook kindjes die al vroeg indalen, kunnen nog heerlijk lang blijven zitten!

Jij in de 30ste week van je zwangerschap

Rond deze tijd komt de bovenkant van je baarmoeder meestal tot halverwege je navel en het borstbeen. Je baarmoeder kan wat tegen je ribben drukken waardoor je een benauwd gevoel kunt krijgen. Als je baby gaat indalen, komt er weer wat meer ruimte en krijg je weer wat lucht. 

Week 30 Buik Kraamzorg de Waarden

De meeste vrouwen krijgen rond deze tijd nesteldrang. Zelfs al ben je van nature een sloddervos, het kan zijn dat je nu het 'nest' schoon en opgeruimd wilt hebben. Nesteldrang is een oerinstinct dat er voor zorgt dat je jouw 'nestje' klaar wilt hebben voor de komst van je kindje. Natuurlijk best logisch ook! Ga dus lekker aan de slag, maar let op dat je het niet te gek maakt natuurlijk. Laat zware klussen aan je partner over en wees voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen en verf. 

Het kan ook zijn dat je opeens ontzettend vergeetachtig bent. Ben je het 'nest' niet aan het opruimen, dan ben je wel op zoek naar van alles en nog wat. Waar zijn je autosleutels nu weer gebleven? Vergeet je belangrijke afspraken en je zwangerschapscursus. Omdat je zoveel aan je hoofd hebt is het ook niet gek dat je dingen vergeet. Sommige deskundigen denken dat het komt door de zwangerschapshormonen, maar daar is verder geen bewijs voor. Knap lastig is het natuurlijk wel! Blijf rustig en probeer je spullen zoveel mogelijk een vaste plek te geven. 

Als je kindje al aan het indalen is, kun je wat meer last krijgen van druk op je blaas en je darmen. Het kan zijn dat je hierdoor vaker naar de wc moet en last van obstipatie krijgt. Ook kun je last krijgen van indalingsweeën. Dit kan een scherpe pijn in je onderbuik en vagina geven. Ook bandenpijn en harde buiken horen helaas bij indalingsweeën. Het voordeel is wel dat je weer wat meer lucht krijgt als je baby gaat indalen. 

Week 30 Geboorteplan Kraamzorg de Waarden

Geboorteplan opstellen voor de bevalling

Als je wilt, kun je voor je bevalling een geboorteplan opstellen. In een geboorteplan zet je op een rijtje wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Dit is handig voor jezelf en de verloskundige die je bij de bevalling begeleidt. Tijdens de bevalling is het soms lastig om duidelijk te maken wat je wil, dus dan is het fijn dat je dat al op papier hebt gezet. Met het maken van zo'n plan kun je vooraf al nadenken wat je graag zou willen. Waar wil je bevallen, thuis of in het ziekenhuis? Hoe wil je bevallen, liggend, zittend of misschien in bad? Wie wil je dat er bij zijn, wil je pijnbestrijding, wat wil je dat je partner doet? Wil je dat je partner de navelstreng doorknipt en wat moet er met de placenta gebeuren?

Je hebt nu nog de tijd om hier rustig over na te denken, informatie op te zoeken en te bepalen wat je graag zou willen. Je krijgt dan een beter beeld hoe de bevalling kan lopen en welke keuzes je kunt maken. Ook je partner is dan goed op de hoogte van jouw wensen en kan je dan tijdens de bevalling helpen. Maar vergeet niet, een bevalling is niet te plannen, het kan zomaar zijn dat het anders loopt dan je van te voren heb bedacht. 

Week 30 Slaapproblemen Kraamzorg de Waarden

Slaapproblemen in het laatste trimester

Vorige week hebben we je beloofd nog wat extra tips te geven voor een betere nachtrust. De laatste maanden slapen de meeste zwangeren nog slechter, dus alles wat een beetje kan helpen is mooi meegenomen!

Rusteloze benen

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van rusteloze benen. De oorzaak hiervan is niet helemaal bekend, maar men denkt dat het te maken heeft met de toenemende druk op de benen en de veranderende hormonen. Soms komt het door een tekort aan ijzer, overleg dan even met je verloskundige. Een warm bad, beenmassage of wisseling van koude en warme compressen voor het slapengaan kan helpen om je onrustige benen wat rustiger te maken.

Tintelende vingers en pijnlijke onderarmen

Klachten die we veel horen van zwangere vrouwen zijn slapende handen en tintelingen in de hand of onderarm. De meesten hebben hier vooral 's nachts last van, maar een enkeling ook bij dagelijkse werkzaamheden. 

De tintelingen komen door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm waar alle zenuwen van de hand en vingers doorheen lopen. Tijdens je zwangerschap houd je altijd extra vocht vast in je lichaam en als dat precies in dat tunneltje ophoopt kun je klachten krijgen. De zenuwen raken dan bekneld en dat geeft klachten als tintelingen, slapende hand en soms zelfs pijn waar je midden in de nacht door wakker wordt. Ook kun je minder kracht hebben in je hand hierdoor. Als je hier last van hebt, kunnen de volgende tips helpen.

  • Probeer een aantal keer per dag, en zeker voor het slapen gaan, 10 minuten met je hand in warm water oefeningen met je vingers te doen. 
  • Ga niet op je zere arm liggen en leg die arm het liefst iets hoger, bijvoorbeeld op een kussentje.
  • Als de pijn heel erg is kan een spalk helpen, maar overleg dit even met je huisarts.

Gelukkig verdwijnen de klachten na de bevalling meestal volledig, maar het kan wel enkele maanden duren. 

Week 30 Dromen Kraamzorg de Waarden

Dromen en angsten

Lig je niet wakker van de lichamelijke ongemakken, dan lig je wel te piekeren. Niet zo gek ook want het is een spannende tijd en veel om wakker van te liggen. Is mijn baby gezond, zal ik wel een goede moeder zijn, kan ik de bevalling wel aan? De angsten die je kunt hebben zijn niet altijd rationeel, maar wel logisch. Misschien heb je dankzij de hormonen wel de gekste en soms zelfs lugubere dromen. Probeer je angsten te bespreken met je partner of verloskundige. Wellicht kunnen er angsten worden weggehaald. Ook praten met andere zwangeren kan helpen. Misschien heb je een klik met iemand van de zwangerschapscursus waar je eens mee kunt praten of zoek een forum als je liever online en anoniem je verhaal kwijt wilt. 

Luiers en luieruitslag

Vorige week hebben we je al wat informatie gegeven over de verzorging van je baby na de bevalling. Natuurlijk leert onze kraamverzorgende je tijdens de kraamtijd alles over de verzorging van je kindje, maar wat voorbereiding kan natuurlijk nooit kwaad.

Luiers

Zorg dat je voor de bevalling luiers in huis hebt, maar prop niet gelijk heel de voorraadkast vol. Je kindje groeit zo snel dat je sneller een maatje groter nodig hebt dan je denkt. Haal wat pakken maatje 1 en 2 in huis. De rest kan altijd zo bijgehaald worden. 

In principe verschoon je vòòr iedere voeding de luier van je kindje en op andere momenten als dat nodig is. 

Week 30 Luieruitslag Kraamzorg de Waarden

Luieruitslag

Je kindje kan luieruitslag krijgen (rode, schrale plekjes, soms open wondjes, blaasjes of witte puntjes rond de billen en geslachtsdelen). Wanneer je deze niet behandelt/verzorgt zal het erger worden en het is pijnlijk voor je baby.

Urine en ontlasting irriteren de huid, dus verschoon regelmatig, probeer poepluiers direct (zo snel mogelijk) te verschonen. Verzorg de huid met een goede billencrème.

Bij luieruitslag kun je de billen schoonmaken met water of zachte oliedoekjes (geen gewone billendoekjes gebruiken, die bevatten zeep en prikken op de kapotte babyhuid). Daarna zachtjes droogdeppen en aan de lucht laten drogen. Wanneer het kan, lekker even een poosje in de blote billetjes laten liggen. Daarna insmeren met een goede billencrème en een luiertje aan. 

Week 30 Geboortekaartjes Kraamzorg de Waarden

Geboortekaartjes

Heb je al geboortekaartjes uitgezocht? Het is leuk om alvast een kaartje uit te zoeken. Misschien geeft het je ook een gevoel van rust als je dit geregeld hebt. Je hebt nu nog tijd genoeg om de tekst te verzinnen. Vraag aan de drukker, waar je de kaartjes bestelt, of je de enveloppen een paar weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum kunt krijgen. Je kunt dan tijdens je zwangerschapsverlof op je gemak de enveloppen schrijven.

Borstvoedingscursus

Ben je van plan borstvoeding te geven? Dan is het handig om je goed voor te bereiden. Als je je zekerder voelt, gaat het geven van borstvoeding meestal gemakkelijker. Daarom nodigen we je uit om een borstvoedingscursus bij te wonen. Deze wordt gegeven door onze lactatiekundige, die je op duidelijke wijze informeert over het geven van borstvoeding.

Sanne vertelt je graag wat je kunt verwachten van de cursus:

Je kunt je hier aanmelden voor de borstvoedingscursus!

Kijk hier voor meer informatie, data en de kosten van de borstvoedingscursus.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg of borstvoedingscursus geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering. Kijk daarom je polisvoorwaarden goed na.

Week 30 Borstvoeding Kraamzorg de Waarden

Borstvoedingstips

Bij de meeste vrouwen groeien de borsten één tot twee cupmaten tijdens de zwangerschap. Van belang is dat je daarom een goede ondersteunende beha draagt. Je kunt ook een "meegroei-beha" aanschaffen. Ook 's nachts kun je een beha dragen. Als je dat niet prettig vindt denk dan eens aan een strak hemdje. Maar veel vrouwen vinden tijdens het slapen wat extra steun juist erg fijn.

Borstvoedings beha's kun je eventueel al kopen als je zwanger bent, maar het is beter nog even te wachten. Koop liever een meegroei-beha en oriënteer je bij de winkel welke borstvoedings beha je zou willen aanschaffen. Schrijf merk en maten op, om deze dan pas aan te schaffen als je borstvoeding geeft. Wanneer je net borstvoeding geeft, de eerste dagen, veranderen je borsten nogal in grootte. Pas na vijf tot zeven dagen weet je, welke maat beha je nodig hebt. Over het algemeen heb je twee voedings-beha's nodig.

Bronnen

Naar week 31

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?