20 weken zwanger - op de helft
Je baby in week 20
Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram. De kleine is volop in de groei. Dat is het belangrijkste waar het zich mee bezig houdt in de baarmoeder. Ondertussen is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst 20 keer per 24 uur! Grote kans dat je dit nu ook wel goed begint te voelen. Maar maak je ook geen zorgen als je nog bijna of helemaal niks hebt gevoeld. Soms duurt het wat langer en je baby slaapt ook veel. Geen reden tot paniek als je even niks voelt dus!
Jij in de 20ste week
Je bent op de helft van de zwangerschap. Vanaf nu zal je buik flink gaan groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds duidelijker worden dat je zwanger bent. De verloskundige kan nu al echt aan je buik voelen hoever je ongeveer zwanger bent. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot je navel. Je kindje is qua lengte nu ongeveer op de helft van de eigenlijke lengte dat het bij de geboorte zal hebben.
Misschien heb je wat moeite met slapen, doordat je baby net actief wordt als jij gaat slapen. Dit komt omdat als jij veel beweegt je de kleine in slaap schommelt.
In het hartje bevindt zich nog een ovale opening die zich binnen drie dagen na de geboorte van je kindje sluit. Dit zorgt in de baarmoeder voor de zuurstofopname in het bloed. In je buik krijgt hij nog de zuurstof via de navelstreng. Wanneer het kind geboren is, krijgt het de zuurstof binnen via de neus. Dit is een andere weg en het hart past zich daar dan weer op aan, door de opening te sluiten.
Voor twee eten tijdens je zwangerschap
'Ik eet nu toch voor twee!' een mooi, en veelgebruikt, excuus om toch maar dat extra taartje te nemen.
Natuurlijk mag je jezelf af en toe lekker verwennen, maar eten voor twee is echt niet nodig. Blijf tijdens je zwangerschap gezond en verandwoord eten, dan komt je kindje niks tekort.
Vanaf week 20 van je zwangerschap mag je wel iets meer gaan eten. Je gebruikt namelijk vanaf 20 weken ongeveer 100 tot 300 calorieën per dag extra. Maar vergis je niet, zoveel is dat niet. Met een extra boterham of een paar aardappels ben je er al.
Hoewel je vanaf nu dus extra calorieën gebruikt, beweeg je ook minder. Hierdoor verbrand je weer minder calorieën. Het gaat daarom ook vooral om de kwaliteit van je eten. Eet gezond en je krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen. Het advies is wel om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Dit zit vaak ook in een multivitamine voor zwangere vrouwen.
We hebben voor je op een rijtje gezet wat je per dag volgens het Voedingscentrum ongeveer nodig hebt:
- 5 tot 7 bruine boterhammen
- 3 tot 5 aardappelen of 3 tot 5 eetlepels rijst/pasta
- 4 eetlepels groente
- 2 stuks fruit
- 3 glazen melk (of andere melkproducten)
- 100 gram vlees, vis of kip of een vleesvervanger
- 1 tot 2 plakjes vleeswaren (let op, eet geen lever)
- 450 ml melkproducten en 30 gram (1,5 plakje) kaas
- 30-35 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten (5 gram per sneetje brood)
- 1.5 - 2 liter vocht (inclusief de melk)
Wist je dat ....
Aanstaande moeders vaker snurken? Je lichaam houdt meer vocht vast en daardoor kan je neusslijmvlies wat opgezet zijn.
Als je 's nachts last van kramp in je benen hebt, je het beste voor het slapen gaan een beker warme melk kunt drinken?
Je, als je veel last van jeuk hebt, het beste een koude douche kunt nemen. Mentholpoeder op de betreffende plek smeren helpt ook goed en draag het liefst katoenen kleding en krab zo min mogelijk.
Je voorzichtig moet zijn met het gebruik van zout. Zout kan ervoor zorgen dat je (nog meer) vocht gaat vasthouden en dat kan gevolgen hebben voor je bloeddruk.
Verflucht schadelijk kan zijn voor je baby? Ventileer dus altijd goed en verf niet te lang achter elkaar.
Je baby in je buik al vanaf de 16e week van de zwangerschap geluiden kan horen? Door regelmatig dezelfde muziek aan te zetten of vaak hetzelfde te zingen kan je kindje het zelfs "herkennen".
Je met wisseldouches de kans op spataders aan je benen kunt verminderen? Je wisselt koud en warm (geen heet) water met elkaar en het bevordert de bloedsomloop. Vergeet niet dat je nooit mag eindigen met warm water. Draag ook geen strakke panty's of broeken of hoge hakken. Leg je benen geregeld omhoog en zet het voeteneinde van je bed een klein beetje omhoog.
Je last kunt krijgen van je lenzen tijdens de zwangerschap. Heel je lichaam houdt vocht vast; ook in de oogbollen waardoor je lenzen niet lekker kunnen zitten.
Je autogordels gewoon moet dragen tijdens de zwangerschap? Het vruchtwater beschermt je baby.
Zwemmen goed is tijdens de zwangerschap? Je bent 'minder zwaar' in het water en daardoor krijgen je benen wat rust. Bovendien is zwemmen ook goed voor de bloedsomloop.
Je de zon moet proberen te vermijden. Doordat je lichaam meer pigment aanmaakt, kun je pigmentvlekken in je gezicht krijgen. Smeer je in ieder geval in met een hoge factor.
Veel aanstaande moeders "nesteldrang" krijgen en het hele huis gaan schoonmaken. Het is misschien maar goed ook want de eerste tijd na de bevalling heb je hier minder tijd voor.
Wratjes en moedervlekken tijdens de zwangerschap soms wat kunnen groeien en hoger op je huid komen te liggen. Na de bevalling is dit bijna altijd weer over.
Je oogspieren tijdens de zwangerschap wat slapper kunnen worden. Hierdoor zie je minder scherp, maar gelukkig gaat dit na de zwangerschap over.
Je tijdens de zwangerschap jezelf harder kunt horen. De buis van Eustachius is onder invloed van hormonen en wordt daardoor wijder. De verbinding tussen je middenoor en neus-keelholte is groter.
Sommige mannen ook last kunnen krijgen van misselijkheid of zelfs van een opgeblazen buik. Dit wordt ook wel het "Couvadesyndroom" genoemd.
Lingerie voor de zwangere vrouw
Gelukkig ligt de tijd van soepjurken achter ons. En nog beter is het dat ook de lingerie voor de zwangere vrouw veel mooier is dan vroeger. Let bij de aanschaf van lingerie tijdens je zwangerschap op de volgende punten:
- Je beha moet goed aansluiten, vooral aan de zijkant en onder de borsten
- Let niet alleen op de cupmaat, maar ook op de bandjes. Door te kiezen voor een bredere band van dikker materiaal, krijg je voldoende steun terwijl de belasting van je schouders minimaal is.
- Kies voor gladde, zachte materialen met zo min mogelijk naden in de cups. Jouw groeiende borsten kunnen - onder invloed van de zwangerschapshormonen - immers best pijnlijk en gevoelig zijn, en dan kan een harde stof of schurende naad nèt iets teveel van het goede zijn. Beha's met veel kant zitten niet alleen niet lekker, maar ondersteunen je groeiende buste waarschijnlijk ook niet voldoende. Kies bovendien voor een beha die je borsten goed bedekt, om jouw gevoelige borsten maximaal te ondersteunen. Een push-up beha of beugelbeha is geen verstandige keus in deze periode. Je borsten hebben immers geen spierweefsel, dus het groeien vergt veel van bindweefsel en huid. Wanneer je zorgt voor goede ondersteuning zal de huid stukken minder uitrekken.
- Een voedingsbeha kun je het beste vlak na de bevalling kopen. Wil je deze toch eerder aanschaffen, let er dan op dat de bandjes en de sluiting verstelbaar zijn, want je borsten kunnen nog groeien.
- Let er bij de aanschaf van een slip op dat je je hier prettig in voelt, dat deze comfortabel zit, naadloos is en steun geeft daar waar je dit nodig hebt.
Tip: bij de aanschaf van een zwangerschapsbadpak kun je uitgaan van je gewone confectiemaat, omdat het elastische materiaal in het buikpand meegroeit.
Echo bij 20 weken zwangerschap
Rond deze tijd zal de screeningsecho, oftewel 20 weken echo plaatsvinden. Dit is een uitgebreide echo waarbij je kindje grondig wordt onderzocht. Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om deze echo te laten doen, maar het is niet verplicht.
Lees hier meer over de screeningsecho en het echoformulier.
Kies je voor een thuis- of ziekenhuisbevalling?
De keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen kan best lastig zijn. Sommige vrouwen willen liever thuis bevallen en anderen weer in het ziekenhuis. Beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Thuis ben je waarschijnlijk meer ontspannen, maar bevallen in het ziekenhuis geeft sommige vrouwen een 'veiliger' gevoel. Ben je bij de gynaecoloog onder behandeling, dan heb je een medische indicatie en beval je in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je een meerling verwacht, te hoge bloeddruk hebt of een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte.
Verloopt je zwangerschap normaal, dan is er geen reden om naar het ziekenhuis te gaan en kun je thuisbevallen als je dit graag wil. Zorg er wel voor dat, of je nu voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling kiest, je 'vluchtkoffertje' klaar staat. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een thuis- of ziekenhuisbevalling