Tips voor het juiste matrasje en ledikantje voor je kindje
Het matrasje voor je baby
Na de geboorte ligt je kindje veel in bed. Heel belangrijk dus dat het matrasje veilig is en van goede kwaliteit.
Stevig en dik genoeg
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Niet te zacht
Het matras mag niet te zacht zijn. Als het matras te zacht is kan het gezicht van het kindje in het matras zakken. Het kindje kan dan stikken. Je kunt zelf controleren. Druk met je platte hand en gestrekte arm op het matras. Als het goed is, druk je het matras maar een klein stukje in.
Soorten schuim
Matrassen kunnen zijn samengesteld uit sterk verschillende materialen. De meest verkochte babymatrassen zijn gemaakt van schuimsoorten. Het belangrijkste is dat het matras vlak en stevig is. Het is raadzaam om voor de baby geen matras te gebruiken met daarin zacht traagschuim (visio elastisch schuim), zeegras of kapok.
Matrasje zelf maken
Maak je zelf een matrasje, let er dan op dat de tijk van katoen is.
Matras beschermen
Met baby's en kleine kinderen zit een ongelukje in een klein hoekje. Zonde als je bij een lekkende luier direct je matrasje verpest. Gebruik daarom een molton om het matrasje te beschermen.
Koop nooit een matrasje met een plastic hoes. Een nadeel van plastic is dat het warm is en niet ventileert. Je kindje kan hierdoor stikken.
Het zou kunnen zijn, dat de kraamverzorgende in de kraamperiode adviseert om de matrasbeschermer met ventilerende toplaag of honingraadstructuur tijdelijk uit het bedje te halen. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur houdt en er geen kruiken meer gebruikt worden, kan de matrasbeschermer gewoon gebruikt worden. Maar leg je baby wel altijd op de rug te slapen.
Meer verantwoorde adviezen en onafhankeleijke productinformatie vind je op www.kinderveiligheid.nl
Het ledikantje voor je kindje
Aan kinderbedjes worden in Nederland wettelijk vastgelegde veiligheidseisen gesteld. Ook al moeten de ledikantjes aan deze veiligheidseisen voldoen, het blijft belangrijk om ook zelf het bedje goed te bekijken. Dat geldt zeker als je een tweedehands bedje koopt of er zelf een maakt.
Waar moet je op letten
Een ledikantje is bij voorkeur tussen de 90 en 140 cm lang en 60 cm breed.
Om te voorkomen dat het kindje met het hoofdje bekneld raakt tussen de spijlen moet de afstand tussen de spijlen minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter zijn en verticaal doorlopen tot de bodem. Lopen zij tot halverwege het bedje dan kan het kindje makkelijk op de halfdichte zijkant klimmen en uit het bedje vallen.
In de meeste ledikantjes zit een lattenbodem, deze ventileert het best. De lattenbodem moet in hoogte verstelbaar zijn (Arbowet). De eerste maanden kun je de bodem op de hoogste stand zetten, je hoeft dan niet zo diep te bukken om het kindje uit het ledikantje te halen of erin terug te leggen. Met name in de eerste maanden gebeurt dit zeer regelmatig op een dag.
Tegen de tijd dat je kindje gaat draaien zet dan de bodem een stukje lager (bijv. middelste stand).
Als je kindje gaat staan dat moet de bodem op de laagste stand worden gezet. In de laagste stand moet de afstand tot de bovenkant van het ledikant minimaal 55 cm bedragen (gerekend vanaf de bovenkant van het matras). In de hoogste stand is deze afstand nog minimaal 30 cm.
Afwerking
Aan een ledikantje mogen geen splinters zitten.
Een harde houtsoort is het meest geschikt, bijvoorbeeld beukenhout.
Let er op dat de verschillende onderdelen van het bedje stevig met elkaar verbonden zijn en dat het ledikant glad is afgewerkt. Let op scherpe punten, randen of schroeven.
Het verven van een ledikantje
Gebruik geen oude verf, deze kan zware metalen bevatten. Koop verf, lak of beits die geschikt is voor binnenwerk. Kijk op de verpakking of er schadelijke stoffen in zitten. Als dat zo is dan staat er op de verpakking een zwart Andreaskruis in een oranje vlak. Let op de waarschuwingen en EHBO adviezen die erbij staan.
Gebruik verf uit categorie 1, hier zitten geen of weinig oplosmiddelen in.
Kindermeubilair van onbehandeld hout kan het beste worden behandeld met binnenbeits. Beits kan dun worden aangebracht en dringt diep in het hout door.
Gebruik tijdens de zwangerschap geen verf die vluchtige organische stoffen bevat, je kindje kan (ernstige) beschadigingen aan het zenuwstel oplopen.
Breng liever 3 dunne lagen verf aan dan 1 dikke, een dik aangebrachte laag bladdert sneller.
Zorg voor een goede ventilatie tijdens het verven.
Laat de verf, lak of beits minstens 1 week drogen voordat het bedje wordt gebruikt.
Heb jij nog tips voor de aanschaf van het matras en ledikant voor je kindje?
Maart 2021