Je bent nu in de 13e week van je zwangerschap - genieten
Je zit in de 13e week van je zwangerschap en het eerste trimester van je zwangerschap zit er op. Grote kans dat je je de komende maanden goed voelt en heerlijk kan genieten van deze periode met je inmiddels prachtige kleine buikje. Je huid, haar en nagels glanzen en je hebt energie voor tien. Geniet ervan!
Je baby tijdens de 13e week
Je baby is nu 7 cm groot, weegt 25 gram en is ongeveer net zo groot als een citroen. Nu je in de 13e week van je zwangerschap zit, zijn de eerste drie spannende maanden voorbij. De kans dat er nu nog iets fout gaat, is een heel stuk kleiner geworden. Je kunt nu met een gerust hart aan iedereen vertellen dat je zwanger bent, als je dat al niet hebt gedaan. Je lichaam is inmiddels ook gewend aan de grote hoeveelheid hormonen en het kleintje in je buik. Zijn gezichtje is gevormd, compleet met neus, mond en oren. De benen beginnen ook wat langer te worden. Eind deze week is je kindje helemaal gevormd. Hij zal nu al zijn energie stoppen in het groeien. Ook neemt de hoeveelheid vruchtwater toe: zo kan hij lekker bewegen en beschermt het als een stootkussen. Je baby zal het door het warme vruchtwater ook nooit koud krijgen. Hij neemt af en toe een slokje en plast in het vruchtwater. Dat geeft niks, want het wordt de hele dag door ververst, waardoor afvalstoffen steeds worden afgevoerd.
Jij tijdens de 13e week
Pas jij je broeken nog? Gebruik anders een elastiekje om je knoop. Zo kun je je gewone kleding misschien nog iets langer aan.
De verloskundige zal controleren of de baby goed groeit. Ze legt haar handen om je buik om zo te berekenen hoe groot de afstand tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen is. Aan die afstand kan ze zien of de grootte van je baarmoeder overeenkomt met je zwangerschapsduur. Heb je nog geen buikje? Dan wil dat echt niet zeggen dat je kindje niet goed groeit. Bij twijfel zal een verloskundige altijd een echo laten maken.
Informatie over misselijkheid tijdens je zwangerschap én tips!
Ongeveer 80% van de vrouwen is in het begin van de zwangerschap regelmatig 's ochtends misselijk, meestal gaat het gepaard met braken.
Hoe ontstaat het?
In het begin van de zwangerschap maken de bevruchte eicel en de moederkoek (placenta) grote hoeveelheden HCG (Human Chorion Gonadotrofine) aan.
Dit HCG is een hormoon en speelt een rol bij het ontstaan van de misselijkheid. HCG is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed. Bij hen komt braken en misselijkheid dan ook vaker voor. Na drie maanden neemt de productie van HCG sterk af.
Het hormoon HCG is niet de enige oorzaak van de misselijkheid. Ook de grote snelheid waarmee de veranderingen in je lichaam plaatsvinden, spelen een rol.
Wat kun je doen om de misselijkheid te verminderen? Lees het hier.
Vertel het je werkgever
Wettelijk gezien moet je je zwangerschap minimaal 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat, melden aan je werkgever. Het is niet handig om zo lang te wachten. Vertel het liever eerder. Zo kan je vervanging en verlof op tijd geregeld worden en is er begrip als je moe bent of je beroerd voelt.
Van je verloskundige of gynaecoloog krijg je een zwangerschapsverklaring. Hierop staat de uitgerekende datum. Je werkgever heeft deze nodig om je verlof en uitkering aan te vragen.
Bakerpraatjes over het geslacht
Veel bakerpraatjes gaan over het voorspellen van het geslacht van jullie kindje. Hoge hartslag? Dan wordt het vast een meisje. Verloskundigen geven aan, dat het vooral gaat om de beweging van het kindje. In rust is de hartslag nu eenmaal lager dan bij een druk bewegend kindje, zowel voor jongens als voor meisjes. Ook de vorm van je buik, het wel of niet misselijk zijn, trek hebben in zoet of hartig, verklapt je niet wat het geslacht van je baby is . Brede heupen betekent ook niet dat je automatisch makkelijk bevalt.
Blijven werken, minder werken?
Het is verstandig om hier nu al over na te denken. Wil je straks minder gaan werken of op andere dagen? Je werkgever zal het ook prettig vinden om dit tijdig te weten. Ook is dat van belang voor de opvang die straks eventueel nodig is voor jullie kindje.
Slik extra vitamine D
Als je zwanger bent heb je extra vitamine D nodig. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen voor de zekerheid 10 microgram vitamine D per dag te slikken. De verloskundige kan met jou bespreken of dit nodig is. Het advies aan alle zwangeren is elke dag naar buiten te gaan en gezond en gevarieerd te eten om zo voldoende vitamine D binnen te krijgen. Maar het is mede afhankelijk van je huidskleur, bij een donkere huidskleur wordt er minder vitamine D aangemaakt. Dat geldt ook voor vrouwen die onvoldoende worden blootgesteld aan zonlicht of van wie de huid niet in aanraking komt met zonlicht omdat zij bijvoorbeeld gesluierd zijn. Zonnebrandcrème of make-up met een beschermingsfactor belemmert overigens ook de vitamine D-aanmaak.
Het advies is alle kinderen van 0-4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem. Het zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van kinderen. Ook zorgt vitamine D voor sterke botten en tanden. Een gebrek aan vitamine D vergroot ook de kans op luchtweginfecties in het eerst levensjaar.
Prenatale screening
Je vraagt je misschien wel eens af of je baby gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren, maar een klein aantal kinderen, zo'n 4%, heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Als zwangere vrouw heb je de mogelijkheid om je ongeboren kindje te laten onderzoeken.
Onderzoeken kunnen je geruststellen, maar je ook juist ongerust maken of voor moeilijke keuzes stellen. Bespreek dit altijd goed met je partner en je verloskundige of gynaecoloog.
Prenataal onderzoek kan plaatsvinden om de volgende redenen:
- je bent 36 jaar of ouder
- je hebt al een kindje met een chromosoomafwijking gekregen
- in je nabije familie komen erfelijk ziekten of chromosoomafwijkingen voor
Lees hier meer over de verschillende testen.
Uitleg echoformulier
Er blijken veel vragen te bestaan over de betekenis van de termen op het echo-formulier. Lees hier de uitleg van de meest voorkomende termen.
Leuk om te doen!
- Maak iedere maand, bijvoorbeeld op een vaste dag en plek in huis een foto van je buik. Leuk om zo de vordering te zien en later achter elkaar in je fotoboek te plakken.
- Koop een zwangerschapsdagboek of maak er zelf één van een schrift met een harde kaft. Je kunt hierin al je belevenissen, emoties, kaartjes, echo's en bonnetjes van je eerste aankopen bewaren.
- Ook is het leuk om eens een gipsafdruk van je buik te maken, je kunt deze ook heel mooi beschilderen. Dit is een eenvoudige manier om een blijvende herinnering aan je zwangerschap te verkrijgen. Je kunt een afdruk maken van alleen je buik, je buik en borsten en je kunt zelfs je handen in de gips afdruk meenemen. Misschien is het leuk om dit samen met je partner te doen.