32 weken zwanger - nesteldrang
Je baby in week 32
Je kindje is nu ongeveer 40 cm en weegt 1900 gram.
Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden. De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder waardoor de 'speelperiode' nu wel ten einde is. Je voelt het nog wel goed bewegen, maar de grote uithalen van armen en benen zullen steeds minder worden. Hij zal steeds vaker met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. Dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Als hij nog met zijn hoofd naar boven ligt, is dat niet erg. Hij heeft nog tijd en ruimte genoeg om te draaien.
Je baby blijft snel groeien. Vanaf de 32e week van je zwangerschap groeit je kindje voornamelijk nog in gewicht. In de weken tot zijn geboorte wordt hij nog ongeveer twee keer zo zwaar als nu. Dit bestaat voornamelijk uit vet.
Jij in week 32 van je zwangerschap
Haal even rustig adem. Je kunt last hebben van kortademigheid. Dat is niet gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zo groot is dat ze tegen je longen aan drukt en je niet meer de volledige capaciteit van je longen kan gebruiken. Maak je geen zorgen want je kindje krijgt namelijk alle zuurtsof die hij nodig heeft via de placenta.
Houd je vocht vast? Soms zijn je voeten aan het eind van de dag zo opgezet dat je je schoenen niet meer past. Probeer regelmatig even te rusten maar blijf wel goed in beweging, dit helpt namelijk een vlotte doorbloeding. Blijven je enkels zo dik, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige want je bloeddruk kan te hoog zijn.
Maak ook tijd vrij voor je relatie. Ga als het kan nog gezellig samen iets doen en geniet van elkaar. Als de baby er straks is heb je hier de eerste periode geen tijd voor.
In deze periode van je zwangerschap vindt de intake plaats. Als je voor de intake het informatieboekje even doorleest, kun je eventuele vragen hierover stellen tijdens het intakegesprek. Verder kun je alles wat je belangrijk vindt met de consulente bespreken. De consulente wil graag de babykamer en de slaapkamer zien, maar het hoeft niet allemaal klaar te zijn.
Hebben jullie het geboortekaartje al uitgezocht? Dit is een mooie periode om dat te gaan regelen.
Nesteldrang; wat is dat nou eigenlijk?
Grote kans dat je er in je derde trimester mee te maken krijgt; het voorbereiden op de komst van jouw baby door het creëren van een veilig ‘nestje’. Nesteldrang komt vooral voor in de laatste weken van je zwangerschap en wordt veroorzaakt door een verhoging van de hoeveelheid adrenaline in je bloed. Ook emotionele factoren spelen een rol. Nesteldrang als natuurlijk instinct kan voor zwangere vrouwen net zo krachtig aanwezig zijn als bij dieren het geval is, dus onderschat het zeker niet. Sterker nog, omarm het, want als nesteldrang ook bij jou toeslaat, maakt het je (voor eventjes) productiever dan ooit.
En dat komt mooi uit, want met de baby in aantocht, kun je de tijd die je nu nog hebt maar beter effectief besteden. Zolang je tussendoor voldoende rust neemt natuurlijk. En dat fijne boek nog even uitleest. Of die nieuwe Netflix serie bingewatcht. Geniet er nog maar van. Maar pas op dat je niet overdrijft. Van dwangmatig strijken en opvouwen, tot bizarre boodschappenlijsten en schoonmaakwoede. Gordijnen en kleertjes hoeven echt niet iedere week gewassen te worden.
Top 10 films voor zwangere vrouwen
1. What to expect when you’re expecting
2. Juno
3. Knocked Up
4. Away we go
5. The Back-Up Plan
6. Nine Months
7. The brothers Solomon
8. Baby Mama
9. The secret life of the American teenager (serie)
10. My baby’s daddy
Verzorging
Hoe je je baby moet verzorgen, is iets wat je eigenlijk pas leert van je kraamverzorgende. Toch willen veel vrouwen daar juist iets meer over weten vóór de bevalling.
Oogjes
De oogjes maak je schoon van buiten naar binnen, zodat je het vuil niet in de oogjes wrijft. Wanneer oogjes ontstoken zijn (dicht gekleefd met gele pus en korstjes) van buiten naar binnen schoonmaken met een watje met water. Laat de kraan doorlopen en vul een schoon kopje met water. Was daarvoor eerst grondig je handen. Gebruik voor ieder oog een nieuw watje. Pas op met opgedroogde korstjes, die kunnen hard en scherp zijn en de huid rond de babyoogjes beschadigen! Was na het schoonmaken weer grondig je handen, om niet het andere oog van je baby of jezelf te besmetten. Gaat het op deze manier niet vanzelf over, ga dan even langs de huisarts, er is dan waarschijnlijk sprake van een virus of bacteriële infectie.
Oren
De oren van de baby worden niet schoongemaakt. Het oor reinigt zichzelf. Wanneer de baby in bad geweest is moeten de oren (ook achter de oren) wel goed afgedroogd worden. Eventueel kan m.b.v. een tissue in het oor, overig water op ‘gezogen’ worden.
Nooit in de ooringang gaan. Je kunt hierdoor het vuil juist naar binnen duwen of erger, het trommelvlies beschadigen!
Slapen
- Zorg voor een niet te warme of te koude kamer (je kunt voor het slapen gaan de verwarming aanzetten, maar tijdens het slapen moet hij uit).
- Zorg voor een rookvrije omgeving.
- Ventileer de ruimte regelmatig. Zorg er echter voor dat het niet tocht wanneer je kindje in de kamer ligt.
- Gebruik geen dekbedje, maar lakentjes en dekens.
- Zorg ervoor dat er geen losse spullen in het bedje liggen of dat je kindje de dekentje los kan trekken.
- Kleed je baby niet te warm
Veiligheidsregels
- Laat je baby nooit alleen op de commode (de eerste tijd kunnen ze nog niet draaien, maar je weet niet welke dag wel).
- Laat je baby nooit alleen in het badje.
- Laat je kindje nooit alleen bij je huisdieren (ook niet bij de allerliefste, die nog nooit iemand kwaad heeft gedaan). Ook jouw hond of kat kan jaloers zijn. Of je dreumes trekt aan een staart of prikt in een oogje, dat kan een reactie geven van je huisdier met verstrekkende gevolgen.
- Laat je baby nooit alleen bij andere (jonge) kinderen. Ze zullen de baby waarschijnlijk niet met opzet pijn willen doen, maar willen kroelen en gaan er bovenop liggen of ze willen de baby optillen, dat zien ze jou immers ook doen).
- Laat je baby nooit alleen in de kinderstoel, het is nu nog niet aan de orde, maar later wel. Van de één op de andere dag klimt je kindje uit de stoel en je zult zien dat je dan net de kamer uit bent gelopen.
Tips & Tricks om werk en de zorg voor kinderen te combineren
- Zorg dat de kledingkast van je kleintje op orde is. Handig als alles op maat ligt en de kleertjes die je baby draagt bovenin liggen. Je hoeft dan niet te zoeken naar een kledingstuk in de juiste maat. Wat niet meer past haal je uit de kast zodat je goed overzicht behoud van wat er nog past en wat schoon is.
- Laat de slaapkamer van je kleintje ’s avonds netjes achter zodat je niet hoeft te zoeken naar een eerder weggesmeten haarborstel (of tandenborstel, tandpasta, eigenlijk alles waar ze bij kunnen).
- Pak je tas de avond ervoor alvast in voor jezelf en de kleine. In de ochtend doe je dan de laatste dingen in de tassen en zet ze dan alvast in de auto voordat je je kindje in de auto zet. Zo heb je je handen vrij om de deur op slot te doen en om hem vast te kunnen houden.
- Maak de auto/fiets startklaar. Wanneer je de tassen in de auto zet kun je meteen de gordel open zetten zodat je je kindje direct in de auto kan zetten. Als het gevroren heeft haal je het ijs alvast van de ramen zodat je, als je eenmaal met je kleintje naar buiten gaat, direct weg kan.
- Maak een to do lijst / boodschappenlijst, hoe sneller je de supermarkt weer uit bent hoe beter. Daarnaast ben je met een lijstje minder snel af te leiden en dus minder vatbaar voor impulsaankopen. Als er belangrijke zaken geregeld moeten worden, dan zet je die op een to do lijstje.
- Maak maaltijden van tevoren klaar. Maak een stamppot, die kun je prima de dag erna nog een keer eten. Maak dus wat extra zodat je het twee dagen kan eten of vries het in.
Pijnbestrijding
Misschien heeft je verloskundige er al naar gevraagd of ben je er zelf al over begonnen: pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wil je helemaal natuurlijk bevallen, of wil je iets tegen de pijn als het je te veel wordt?
Er zijn verschillende manieren om de pijn te verlichten of tegen te gaan. Je kan denken aan medicijnen, maar er zijn ook andere manieren om pijn te bestrijden. Mocht je pijnbestrijding overwegen? We bieden je een overzicht van de mogelijkheden, zodat je zelf kan kiezen wat jij prettig vindt. Lees hier verder.