Wat zijn Braxton-Hicksweeën en waarom krijg je ze?
Deze oefenweeën zijn normaal gesproken onregelmatig en pijnloos. Deze samentrekkingen zorgen namelijk niet voor het verwijden van je baarmoederhals, wat wel gebeurt tijdens normale weeën. Ze zijn ook ongevaarlijk voor jou en je ongeboren kindje.
Een hard buik duurt meestal 1 tot 2 minuten. Sommige vrouwen voelen deze weeën pas in de tweede helft van hun zwangerschap en anderen voelen ze helemaal niet.
Waarom krijg je Braxton-Hicksweeën?
Je baarmoeder trekt zich tijdens de zwangerschap regelmatig samen om zo te zorgen voor een betere doorbloeding van de placenta en je baby. Daarnaast wordt er gedacht dat ze ook de baarmoederspieren versterken en zo voorbereiden op de bevalling.
Hoe voelen oefenweeën?
Harde buiken of oefenweeën zijn vooral ongemakkelijk maar over het algemeen niet pijnlijk. Het voelt alsof je buik en onderbuik verharden.
Wanneer zijn het echte weeën?
Aan het einde van je zwangerschap kun je vaker en wat meer heftige Braxton-Hicksweeën krijgen. Deze worden daarom ook wel eens verward met echte weeën. Als dat gebeurt noemen we dat valse weeën. Of de weeën je baarmoedermond ook echt uitzetten voel je vaak niet. Alleen je verloskundige of huisarts kan dat voor je nagaan. Het is daarom ook niet zo gek dat Braxton-Hicksweeën soms worden verward met echte weeën aan het einde van de zwangerschap.
Wanneer bel je de verloskundige?
Heb je meer dan 4 weeën, pijnlijke of pijnloze, op elk moment van de zwangerschap, die minder dan 15 minuten uit elkaar liggen, bel dan even je verloskundige. Voordat je belt, beantwoord de volgende vragen alvast:
- Wanneer begonnen de weeën?
- Hoe vaak komen de weeën en hoeveel tijd zit er ongeveer tussen?
- Wat was je aan het doen toen het begon?
- Heb je nog andere symptomen zoals:
- menstruatie-achtige krampen die komen en gaan
- buikkrampen met of zonder diarree
- rugpijn die zich uitstrekt naar de buik toe
- vaginale uitscheiding of een duidelijk verschil in kleur
- constante of pulserende druk op de baarmoeder
Wat je zelf direct kunt doen na overleg met je verloskundige:
- Stop met wat je aan het doen was.
- Ga rustig op je linkerzij liggen en leg een kussen onder je benen. Zo zijn je benen hoger dan je lichaam.
- Drink goed, neem 2 of 3 glazen water of anders iets van sap. Contracties van je baarmoeder kunnen namelijk ook worden veroorzaakt door uitdroging.
Harde buiken vlak voor de bevalling.
Tussen week 35 en 40 van je zwangerschap veranderen de harde buiken. Ze zorgen er nu voor dat je baarmoeder zachter wordt en meer open gaat staan. Dit zijn indalingsweeën. Deze indalingsweeën zorgen er voor dat je uiteindelijk kunt gaan bevallen.
Bevallingsweeën
De bevallingsweeën die je tijdens de werkelijke bevaling krijgt zijn pijnlijker dan voorgaande oefenweeën. Daarnaast komen deze weeën met regelmaat en volgen elkaar steeds sneller op. Iedere wee is weer wat intensiever dan de vorige wee.
Januari 2021