Verlofregelingen, welk zijn er?

Terug naar overzicht

Verlofregelingen, welk zijn er?

In Nederland zijn er verschillende verlofregelingen voor ouders om je te ondersteunen bij de komst en zorg voor je kinderen. We hebben een overzicht van de belangrijkste verlofregelingen voor ouders (in loondienst) gemaakt:

Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Als aanstaande moeder krijg je 16 weken lang verlof rondom de bevalling van je kindje. Je gaat 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en je krijgt minimaal 10 tot 12 weken na de geboorte nog bevallingsverlof. Tijdens deze verlofregeling krijg je een uitkering van 100% van het dagloon als je in loondienst bent.

Calamiteitenverlof
Op de dag van de bevalling mag de aanstaande vader of partner calamiteitenverlof opnemen. Deze dag krijg je volledig doorbetaald.

Geboorteverlof

Geboorteverlof
De aanstaande vader of partner hebben recht op één werkweek volledig doorbetaald geboorteverlof. Deze dagen moet je wel binnen vier weken na de geboorte van je kindje opnemen.  

Aanvullend geboorteverlof
Ook kunnen vaders/partners nog 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Hiervoor ontvang je 70% van je salaris. Voorwaarde voor deze verlofregeling is wel dat je het aanvullend geboorteverlof moet opnemen binnen 6 maanden na de geboorte en mits het geboorteverlof van 1 week is opgenomen.

Ouderschapsverlof
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Dit is maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt, per kind tot 8 jaar.
Het ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door maar dat hangt af van de CAO of van de aanvullende arbeidsvoorwaarden.

Betaald ouderschapsverlof
Sinds 2 augustus 2022 hebben biede ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Hierbij ontvang je 70% van je salaris. Deze 9 weken moet je wel opnemen in het eerste levensjaar van je kindje.

Als ouder heb je dus recht op 26 weken ouderschapsverlof waarvan 9 weken gedeeltelijk betaald en 17 weken onbetaald.

Adoptie- of pleegzorgverlof
Dit verlof gaat in 4 weken voordat het kindje in je gezin komt en duurt uiterlijk tot 22 weken na de komst van je kindje. Je hebt recht op maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof. Deze 6 weken mag je aaneengesloten opnemen of verspreiden over 26 weken.

Calamiteiten- en kort verzuimverlof
Dit verlof kan worden opgenomen voor noodsituaties of onvoorziene omstandigheden waarbij de je direct verlof moet nemen. Denk hierbij o.a. aan de bevalling van je partner, een plotseling ziek kind dat naar huis moet worden gebracht of het overlijden van een naast familielid. Het verlof duurt zolang als nodig is om de directe noodsituatie op te lossen. Tijdens het calamiteiten- en kort verzuimverlof wordt het loon volledig doorbetaald.

Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof kan worden opgenomen als je moet zorgen voor je zieke partner, kind of ouders. De zorg moet noodzakelijk zijn en de zieke moet zorg nodig hebben die anders niet kan worden verleend. Je mag maximaal 2x het aantal uren per week verlof opnemen per jaar. Het verlof mag gespreid over het jaar opgenemen worden, afhankelijk van de behoefte en situatie. Tijdens deze verlofregeling ontvang je 70% van je salaris.

Zorgverlof ziek thermometer Kraamzorg de Waarden

Langdurend zorgverlof
Langdurend zorgverlof is bedoeld voor de verzorging van een ernstig zieke partner, ouder of kind. Je hebt recht op maximaal 6x het aantal uren dat je per week werkt. Deze verlofregeling is in principe onbetaald, tenzij er in de CAO andere afspraken staan of je werkgever andere afspraken met je maakt.

Flexibiliteit en opname
Veel van deze verlofregelingen kunnen flexibel worden opgenomen (bijvoorbeeld verspreid over het jaar). Het is belangrijk om deze opties te bespreken met je werkgever om tot een passende oplossing te komen.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?