Sanne vertelt: fysieke belasting, moet het bed omhoog?
Dat betekende voor vandaag een uurtje knallen in de sportschool, waarna ik me terugtrok in de badkamer voor een verfrissend moment met allerlei flesjes van een hele bekende keten die ik niet zal noemen, maar geloof me het was heerlijk! Met mijn haar in een losse knot, een paar geurkaarsjes aan en een lekkere kop koffie voor mijn neus begin ik aan mijn blog.
De negenmaandenbeurs 2018
Wat heb ik weer genoten van al die stralende zwangere vrouwen en hun partners, trotse aanstaande oma's, tantes of vriendinnen van de mommy's to be. Zwaar bepakt met van alles en nog wat aan artikelen voor dat hele bijzondere kindje wat nog geboren moet gaan worden.
Fysiek een zware belasting, uren rond slenteren van stand naar stand. Arboregels waren ver te zoeken. Ik moet heel eerlijk zijn ook voor mij, mijn collega consulentes (de dames van de intake) en onze draagdoekconsulentes waren het lange dagen van staan, uren achter elkaar staan. Het was heerlijk om te doen en we hebben echt hele leuke gesprekken kunnen voeren, veel vragen kunnen beantwoorden, maar we hebben zeker een paar regels uit ons protocol fysieke belasting links laten liggen.
Het is voor iedereen ondertussen wel duidelijk dat het kraambed op 80 cm hoogte moet staan, om het voor de kraamverzorgende tot een goede werkhoogte te maken. Veel lichamelijke klachten ontstaan door werken op de verkeerde hoogte, maar dat wist je misschien al vanuit je eigen ervaring of werk. Bij het verschonen van het kraambed, maar ook bij het verlenen van zorg aan het bed, denk aan hulp bij het geven van borstvoeding of controles bij de kraamvrouw, is het echt van belang dat de werkhoogte goed is.
Maar wat dacht je van tillen of dragen? Bij traplopen is het maximale gewicht wat een persoon mag dragen minder dan 10 kg. Daar zit je met een flinke peuter natuurlijk zo aan. Ook de boodschappen die lopend moeten worden gehaald mogen maar een gewicht van 10 kg bedragen. Dan heb ik het nog niet eens over werken onder heup of kniehoogte gehad. Het dweilen van badkamer- of wc-vloeren mag niet op de knieën worden gedaan, daarvoor moet een mop of dweilstok aanwezig zijn. Ook langdurig staan tijdens het bereiden van een maaltijd of strijken moet worden beperkt en mag nooit langer dan een uur aaneengesloten zijn. Het is natuurlijk helemaal niet erg om je een keertje niet aan de arboregels te houden, maar gezien ons werk waarbij deze handelingen dagelijks en veelvuldig aan de ore komen is toch erg belangrijk om hier goed op te letten. Maar we zien ook steeds meer gezinnen waar de partners meer in huis doen omdat de rolverdeling veranderd.
Eigenlijk moet het zo vanzelfsprekend zijn. Wij zorgen voor elkaar....
Bij De Waarden zorgen ze dat alle kraamverzorgenden een scholing fysieke belasting krijgen. Zodat we weten hoe we moeten bewegen, wat we wel en wat we niet moet doen om gezond te kunnen blijven functioneren als kraamverzorgende. Wij zorgen er voor dat jullie een fijn kraambed hebben. Jullie zorgen er voor dat we ons werk op een veilige en fysiek minst belastende manier nog heel lang kunnen blijven doen.
Als je hierover vragen hebt, of over het bestellen van bedklossen, de gratis haal- en brengservice van de bedklossen of andere vragen kun je met me chatten.
Groetjes Sanne
Heb je nog tips voor anderen om je bed omhoog te krijgen tijdens de kraamtijd? Laat ze gerust achter in een reactie hieronder!
Februari 2018