Keizersnede
Keizersnede of sectioe caesarea
Een keizersnede wordt ook wel een sectio caesarea genoemd. Het is een chirurgische ingreep om de baby geboren te laten worden. Dit kan gepland zijn of onverwachts gebeuren als er complicaties optreden tijdens de zwangerschap of bevalling.
Narcose of ruggenprik
Meestal wordt bij een geplande keizersnede gekozen voor een ruggenprik en bij een spoedkeizersnede voor een algehele narcose, omdat de baby dan sneller gehaald kan worden. Bij een ruggenprik (spinale of epidurale anesthesie) wordt je vanaf je middel verdoofd en blijf je bij bewustijn. Sommige vrouwen vinden een operatie of ruggenprik zo stressvol dat ze liever kiezen voor een algehele narcose. Het nadeel is dat je niet bij bewustzijn bent en je je kindje na de bevalling niet gelijk vast kunt houden. De operatie wordt gedaan door een gynaecoloog.
Er wordt een horizontale snede gemaakt in de onderbuik (ook wel "bikinisnede" genoemd) net boven het schaambeen. Vervolgens maakt de gynaecoloog de baarmoederwand open en wordt de baby eruit gehaald, meestal met het hoofdje eerst. Vervolgens knipt hij de navelstreng door en verwijdert de placenta. Je kindje wordt gelijk onderzocht door de kinderarts. Ondertussen worden je baarmoeder en de verschillende weefsellagen van je buikwand gehecht. Meestal wordt hechtmateriaal gebruikt dat vanzelf oplost. De hele operatie duurt meestal 45 minuten tot een uur.
Geplande keizersnede
In sommige gevallen wordt tijdens de zwangerschap al duidelijk dat een keizersnede veiliger is voor moeder en kind. Redenen kunnen zijn:
- je baby in een stuitligging of dwarsligging ligt
- je bekken te smal is voor de baby
- je een meerling krijgt die ongunstig in de baarmoeder ligt
- je een voorliggende placenta hebt die de doorgang blokkeert
- je bij een eerdere bevalling ernstige complicaties had
- je al eerder een keizersnede of sectio hebt gehad
Spoedkeizersnede
Tijdens de bevalling kan o.a. besloten worden tot een spoedkeizersnede omdat:
- de ontsluiting niet goed op gang komt
- de bevalling niet vordert en jij uitgeput raakt
- de hartslag van je baby daalt
- de placenta al begint los te raken
- je baby het tijdens de bevalling benauwd krijgt
Mag je partner bij je blijven?
Bij een keizersnede met een ruggenprik kan je partner bij je zijn. Moet je onder narcose, dan mag hij er misschien niet bij zijn, omdat het medisch team alle aandacht nodig heeft voor jou.
Herstel na een keizersnede
Over het algemeen duurt het herstel van een keizersnede langer dan het herstel van een natuurlijke bevalling zonder complicaties. Je verblijft meestal nog 2 tot 4 dagen in het ziekenhuis. Door de operatie kun je last hebben van pijn en ongemak rond de wond. Vaak worden er pijnstillers gegeven om de pijn en het ongemak te verlichten. Het volledige herstel kan 6 tot 8 weken duren. Het is belangrijk om in die periode dan ook niet te tillen, zwaar te sporten of anderen intensieve activiteiten te ondernemen.
Bronvermelding: https://www.24baby.nl/geboorte/de-bevalling/geplande-keizersnede/