Eerste uitkomsten onderzoek Kraamzorgorganisatie De Waarden

Terug naar overzicht

Eerste uitkomsten onderzoek Kraamzorgorganisatie De Waarden

Schoonhoven, 7 mei 2015 – Onderzoek van Kraamzorgorganisatie de Waarden toont aan dat een kraamverzorgende bij 56% van de 1144 onderzochte gezinnen in de eerste week gezondheidsrisico’s bij moeder en/of kind signaleert en hen doorverwijst. Op dag 4, 5 en 6 van de pasgeboren baby nemen de medische problemen toe. Bij moeder ligt de piek aan het einde van de eerste week. Medische problemen (kritische observaties) lopen uiteen van geboortetrauma bij de baby tot ontstekingen bij de moeder.  

Bij één op de tien observaties werd acute medische zorg verleend. 3% van de signaleringen had zelfs een directe ziekenhuisopname. Kraamverzorgenden hebben 25 concrete verdenkingen van gezinsrisico’s, zoals gewelddadige situaties voor moeder en/of kind gemeld bij specialistische hulpverleners, die vervolgens actie ondernamen. De baby blijkt vaak meer gezondheidsproblemen te hebben dan de moeder. In twee concrete gevallen moest de kraamverzorgende een baby reanimeren. 

“Dit onderzoek laat zien dat moeder en kind weer centraal moeten staan. We moeten precies weten wanneer en hoeveel zorg nodig is,  zodat we maatwerk kunnen leveren. Dat is nodig om voor een gezonde start van moeder en kind te zorgen op een zo efficiënt mogelijke manier. Meer dan 56% van de nieuwe gezinnen worden dankzij de kraamzorg doorverwezen naar de juiste medisch specialisten. Kraamzorg is noodzakelijke zorg, het voorkomt wiegendood, het zorgt voor gezondere kinderen en moeders en voorkomt daardoor dure zorg nu en later. Dit onderzoek laat zien dat meer wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is om efficiënte integrale geboortezorg in Nederland te waarborgen,” zegt Jacqueline Dorscheidt,  bestuurder van Kraamzorg de Waarden.

Opzet ERKEN-studie Kraamzorg (Evaluatie Risicosignalering Kraambed en Nazorg)

In november 2014 heeft Kraamzorg de Waarden een eerste observationeel kwaliteit-van-zorg onderzoek laten uitvoeren met een adviserende rol van professor Bonsel, arts-epidemioloog, hoogleraar perinatale zorg en volksgezondheid, naar nut- en noodzaak van kraamzorg.

Dit onderzoek is een eerste aanzet om tot gedegen wetenschappelijk inzicht te komen in nut- en noodzaak van de verleende kraamzorg in Nederland. Harde cijfers over een kerntaak van de kraamzorg - het vroegtijdig signaleren van risico’s, problemen en complicaties - ontbraken tot nu toe. Er moet verder onderzocht worden hoe het bijvoorbeeld komt dat aan het einde van de eerste kraamweek meer gezondheidsrisico’s voor moeder en kind ontstaan.

Aanpak onderzoek:

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1144 gezinnen aan wie Kraamzorg de Waarden in de maand november 2014 zorg verleend heeft.

De situaties die een gezondheidsrisico opleveren heten in dit registratieonderzoek “kritische observaties”. Voorbeelden zijn: ondervoeding, fluxus, borstontsteking, geel zien en schedelfractuur.

In totaal zijn 67 kritische observaties gedefinieerd waarvan de ene grotere risico’s voor de gezondheid van moeder of kind heeft dan de andere.

Nauwkeurig is geregistreerd  hoe vaak een kraamverzorgende een kritische observatie is gedaan bij baby en moeder en hoe vaak een doorverwijzing naar een andere zorgverlener nodig was naar aanleiding van een kritische observatie.

Open hier de factsheet ERKEN‐studie Kraamzorg Evaluatie Risicosignalering Kraambed En Nazorg

Mei 2015

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?