Column Karin: De intake met Kraamzorg de Waarden
Afgelopen week heb ik de intake gehad voor de kraamzorg. Aangezien ik al eerder kraamzorg heb gehad van De Waarden zou dit ook telefonisch kunnen. Maar vanwege mijn bekkeninstabiliteit kwam er ook deze keer weer een consulente langs.
Ondanks dat ik het allemaal al eens heb meegemaakt vind ik het toch fijn om weer even de belangrijkste zaken door te nemen met de consulente. Ik zei het al eerder, ik ben een control freak pur sang, dus ik wil alles in orde hebben en voorbereid zijn. Daarom geeft het mij een erg fijn gevoel dat ik dit even met een ervaringsdeskundige kan doornemen.
Gelukkig krijg ik van de consulente een dikke pluim voor mijn voorbereiding, en ja op dat soort momenten voel ik me weer even een kind die een sticker krijgt voor goed gedrag, sommige dingen veranderen nooit zullen we maar zeggen.
Zeker met een thuisbevalling zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die we even hebben doorgenomen.
Hoogte van het bed
Zeker bij een thuisbevalling is het nodig dat het hele bed een hoogte van 80 centimeter heeft, gemeten vanaf de grond tot de bovenkant van het matras. Na de bevalling van mijn zoon heb ik mijn kant van het bed opgehoogd met een extra matras voor de kraamtijd. Die periode lag ik dus hoger dan mijn man, op niveau zeg maar. ;-)
Tijdens de bevalling thuis in mijn eigen bed wil ik graag de ruimte hebben en niet het risico lopen om van mijn hogere bedkant af te rollen, zie je het al voor je!?
Dus hebben we netjes bedverhogers besteld en het bed opgehoogd. Ik zag er een beetje tegenop eerlijk gezegd, maar samen met wat hulp heeft m’n man het zo voor elkaar gekregen gelukkig. Ik vind het nu al heerlijk, lekker makkelijk met in en vooral met uitstappen! Ik denk dat we het maar zo houden! Alleen mijn zoontje stond de eerste ochtend raar te kijken, die heeft nu een krukje nodig om bij ons in bed te kruipen.
Handig tijdens de bevalling
Het kraampakket, de inhoud heb ik in mijn vorige blog al met jullie besproken, moet bij de hand liggen. In mijn geval ligt het netjes uitgestald op een plank in mijn kledingkast naast mijn bed, zo voor het grijpen.
Een handige tip vond ik nog dat er een ruimte moet zijn om spullen op te leggen tijdens de bevalling. Een klein tafeltje voldoet en als je dat niet hebt werkt een strijkplank ook prima! Het is handig als de verloskundige en de kraamverzorgende de ruimte hebben om dingen neer te leggen.
Tijdens de bevalling ontstaat er afval. Er van uitgaande dat niet iedereen een vuilnisbak in de slaapkamer heeft staan, is het handig om een emmer klaar te zetten met 2 vuilniszakken, die kan dienstdoen als vuilnisbak.
Verzorging voor de baby
Vorige keer ben ik midden in de winter bevallen. Toen was het voor mij heel duidelijk, er moest alles aan gedaan worden om de baby warm te houden. Ik had een dikke deken, warme kleertjes, kruiken en de verwarming hoog. Nu weet ik niet wat ik moet verwachten, ik ben ik juli uitgerekend, maar het kan dan zomaar 15 graden en koud zijn of 35 graden en snikheet. Niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer natuurlijk.
Gelukkig nam de consulente de tijd om te bekijken wat ik al allemaal in huis had qua dekentjes. Ook al is het warm, je baby heeft 9 maanden in de warme en vertrouwde omgeving van je buik gezeten. Een constante temperatuur van 37 graden is hij of zij aan gewend. Ook al is het zomer, na de geboorte heeft je kindje hulp nodig om op die temperatuur te blijven.
Dus ook voor de zomer geldt dat je kruiken in huis moet hebben, dekentjes, mutsjes, etc. Door dagelijks te temperaturen wordt vanzelf duidelijk in hoeverre je kindje hulp nodig heeft om de temperatuur te behouden. En dan is de kraamverzorgende er natuurlijk om te helpen, oh ja, loslaten, daar is hij weer!
Maar conclusie, alle belangrijke zaken zijn in huis, ik ben gerust!
April 2017