BabythuisZorg: voor als het ouderschap net even anders loopt

Terug naar overzicht

BabythuisZorg: voor als het ouderschap net even anders loopt

Je bent net ouder geworden. En het ouderschap loopt net even anders dan wat je van tevoren had verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een zware zwangerschap of bevalling gehad, waardoor je lichamelijke of psychische klachten hebt. Je bent tijdelijk overbelast of je hebt meer dan gewone onzekerheid over de opvoeding en/of verzorging van je kindje.

Voor die situaties is Kraamzorg de Waarden de samenwerking aangegaan met BabythuisZorg. Het is een tijdelijke vorm van ondersteuning en erop gericht om een gezin weer zo snel mogelijk zelfredzaam te maken. 

Babytuiszorg Kraamzorg de Waarden 2

 
  • Als je kindje veel huilt en je je onzeker voelt over wat je kindje nodig heeft.
  • Als je een zeer zware bevalling hebt gehad en nog onvoldoende hersteld bent van je bevalling.
  • Als je tijdelijk niet in staat bent om zelf optimaal voor je kindje te zorgen.
  • Als je je zorgen maakt over het contact dat je nog niet hebt kunnen opbouwen met je kindje.
  • Als je op de wachtlijst staat voor een moederkindhuis en in de tussenliggende periode ondersteuning nodig hebt.
  • Als je dreigt in onbalans te raken, bijvoorbeeld omdat je eerder een postnatale depressie of psychose hebt gehad.
  • Als je geen of onvoldoende ondersteuning hebt van een partner en/of vrienden en familie of als je netwerk overbelast dreigt te raken.

Onze kraamverzorgenden van BabythuisZorg komen bij jou thuis. Zij hebben de kennis en ervaring om je optimaal te kunnen ondersteunen en begeleiden. Je krijgt voorlichting en advies over wat je kindje nodig heeft. En hoe je dit het beste kunt bieden. Samen met BabythuisZorg werk je ernaartoe dat je met vertrouwen zelfstandig voor je kindje en je huishouden kunt zorgen. BabythuisZorg sluit aan op je persoonlijke situatie. Je werkt aan persoonlijke doelen die voorafgaand samen met jou worden opgesteld.

Kan ik zelf BabythuisZorg aanvragen?

Je kunt BabythuisZorg niet zelf aanvragen. Om BabythuisZorg te kunnen ontvangen, heb je een verwijzing nodig van bijvoorbeeld een verloskundige, huisarts, jeugdverpleegkundige, het CJG of het sociaal team. Zij vragen de BabythuisZorg voor je aan.

Babytuiszorg Kraamzorg de Waarden 1

Wat kost BabythuisZorg?

Hierbij wordt eerst gekeken of je sociaal netwerk (partner/familie/vrienden) ook zouden kunnen helpen. Als er een akkoord van de gemeente is, weten wij ook of er een eigen bijdrage gevraagd gaat worden.

Kraamverzorgenden opgeleid voor BabythuisZorg

Opgeleid worden tot BabythuisZorg medewerker is niet voor iedere kraamverzorgende van Kraamzorg de Waarden weggelegd. De zorgvragen die via BabythuisZorg binnenkomen zijn heel divers. Het kan gaan om gezinnen met mentale of lichamelijke problemen, of om huiselijk geweld.

Kraamverzorgenden die ervoor in aanmerking komen worden intern opgeleid tot BabythuisZorg medewerker. Zij krijgen extra scholing in vijf modules. De onderwerpen die worden behandeld zijn: kennis van psychiatrie en psychologie, de pathologie van moeder en het kindje na de tiende dag, de ontwikkeling van het kindje na de eerste tien dagen, vroegsignalering en sociale vaardigheden (bijvoorbeeld het omgaan met weerstand, agressie en paniek).

Onze BabythuisZorg medewerkers kunnen naast hun werk als kraamverzorgende ook ingezet worden om gezinnen met een hulpvraag te ondersteunen om snel weer zelfredzaam te worden. Dit kunnen casussen zijn van 3 keer 4 uur per week. BabythuisZorg is 24-uurs zorg, dus het kan ook zomaar zijn dat er hulp in de avond of nacht nodig is.

Alle BabythuisZorg medewerkers zijn ervaren kraamverzorgenden. Zij hebben de nodige ervaring om goed te kunnen bijspringen in bijzondere en soms ook moeilijke situaties. Met de aanvullende opleiding hebben ze alle tools in huis om kwetsbare gezinnen goed te ondersteunen, ook na de kraamtijd.

Babytuiszorg Kraamzorg de Waarden

Kraamverzorgende én BabythuisZorg medewerker Hanneke

Hanneke is al heel wat jaren kraamverzorgende bij Kraamzorg de Waarden. Sinds kort is ze ook BabythuisZorg medewerker.
In een eerder interview vertelt ze alles over haar werk, keuzes en bijzondere situaties die ze niet snel meer zal vergeten.

Voorbeelden van de inzet van BabythuisZorg

Bianca | 30 jaar

Bianca* (30) is alleenstaand. Ze heeft een ouder kindje van drie jaar. Bianca heeft goed contact met de vader van haar oudste, maar heeft hier nooit een relatie mee gehad. De vader van de pasgeborene is niet in beeld en Bianca is hier erg teleurgesteld, verdrietig en boos over. Ze heeft een complexe voorgeschiedenis, had een onrustige zwangerschap en heeft paniekaanvallen en depressieve klachten. Wanneer Bianca geen extra hulp krijgt, vreest de kraamverzorgende dat ze niet alles meer overziet en meer paniekaanvallen zal krijgen. Er zijn zorgen over het welbevinden van de baby. Bianca heeft geen contact met andere hulpverleningsinstanties uit vrees dat ze geen goede moeder gevonden zal worden. Doordat ze in de kraamperiode vertrouwen heeft gekregen in de kraamverzorgende, accepteert ze uiteindelijk meer ondersteuning. Bianca krijgt ruim drie weken ondersteuning vanuit BabythuisZorg. In het begin vier uur per dag en later drie uur.

Babytuiszorg Kraamzorg de Waarden 3

Emma | 20 jaar

Emma* (20) is onverwacht bevallen van een zoon op het toilet. Ze had geen idee dat ze zwanger was. Emma heeft een lager IQ dan gemiddeld en heeft tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen. Emotioneel heeft deze gebeurtenis een grote impact. In dit gezin is BabythuisZorg ingezet om Emma de tijd te geven om aan de situatie te wennen, om de gewenste structuur aan te brengen en te leren om het verzorgen van een baby te combineren met het voeren van een zelfstandig huishouden. Ze krijgt ondersteuning gedurende vier weken. Het gaat om drie dagen per week, vier uur per dag.

Fatima | 22 jaar

Fatima* (22) staat onder toezicht vanwege het gebruik van verdovende middelen. Fatima zit in een asielzoekerscentrum en er is een taalbarrière. Tijdens de kraamtijd wordt ze positief getest op het gebruik van verdovende middelen. Er wordt gestopt met het geven van borstvoeding en er is contact met Veilig Thuis. Fatima is driemaal positief getest, maar houdt vol niet te gebruiken. Ze wil wel meewerken aan een traject, waarbij ze regelmatig gecontroleerd zal worden op het gebruik. Veilig Thuis wil meer toezicht in het gezin en vraagt de kraamverzorgende langer in het gezin te blijven. Dit wordt geregeld via BabythuisZorg. Na vier weken is Fatima meerdere malen negatief getest, geeft ze weer borstvoeding en is er geen echte hulpvraag meer. Er worden afspraken met het gezin gemaakt over regelmatige controles en het gezin wordt overgedragen aan JGZ.

* In verband met privacy zijn namen, leeftijden en herkenbare omstandigheden aangepast.

Meer informatie over BabythuisZorg De Waarden voor clienten en verwijzers

juni 2022

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?