Uitgebreide veiligheidsadviezen

Uitgebreide veiligheidsadviezen

Voordat je je aankopen gaat doen is het raadzaam om de site www.ncj.nl en www.kinderveiligheid.nl te raadplegen. Hier vind je informatie over de veiligheid van verschillende producten.

Leg een baby altijd op de rug te slapen

Dit is de veiligste slaaphouding. De baby ligt zo met het gezichtje vrij. Leg een baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen. Draai een baby bij eventuele secundaire buikligging weer op de rug. Als een baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kan de baby zelf zijn slaaphouding bepalen.

Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje.

Kinderen die jonger dan 2 jaar zijn slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten. De pluspunten van een babyslaapzak zijn:

  • Een kind kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terecht komen.
  • Jonge baby’s rollen minder gemakkelijk om van de rug naar de buik.
  • Een kind zich niet bloot kan woelen.
  • Een kind kan moeilijker uit bed klimmen.

Slaapt een baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort - voetjes tegen het voeteneinde - op.

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed

Een dekbed kan veel te warm zijn voor een baby. En het kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Een deken in een dekbedhoes kan wel, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat deze aan de onder- en zijkanten minimaal 10 cm onder het matras ingestopt kan worden. De hoes moet goed sluiten. Maak net als bij gebruik van een dekentje en lakentje het bedje kort op - voetjes tegen het voeteneinde.

Leg een baby te slapen in een wieg of kinderledikant

Dit is de veiligste slaapplek. Zet het bedje het eerste halfjaar zo dicht mogelijk bij het ouderlijk bed. Houd ook overdag enig toezicht tijdens het slapen. Samen met een kind in één bed slapen, is zeker in de eerste vier maanden een risicofactor voor wiegendood. Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen. Het risico neemt toe als ouders roken, hebben gedronken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, erg vermoeid of gestrest zijn of overgewicht hebben.

Leg een kind niet vast in bed

Een kind kan zich vastdraaien. Gebruik een babyslaapzak. Dit maakt het moeilijker voor een kind om zich op de buik te draaien. En het houdt een kind lekker warm. Probeert een kind uit het ledikant te klimmen, dan kunnen de spijlen eruit gehaald worden of men kan een laag kinderbed aanschaffen. Een zachte ondergrond wordt geadviseerd voor het geval een kind uit bed valt.

Kleed een baby niet te warm

Let op de combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Een baby heeft het warm genoeg als zijn voeten of nek aangenaam aanvoelen. Zorg dat de temperatuur van de babykamer tussen 16°C -18°C is. Dek een kind bij koorts minder warm toe dan gewoonlijk. In de warme zomermaanden is deze temperatuur vaak niet te realiseren en zal wat hoger liggen. Dit is helemaal niet erg, houdt hier echter wel rekening mee, bij het aankleden en het toedekken van een kind.

Houd een baby vrij van rook

Dit geldt niet alleen in huis, maar ook onderweg (in de auto) of als men ergens anders op bezoek is. Ventileer regelmatig de kamer waar een kind slaapt, ook als men niet rookt.

Zorg voor een veilig bed

Gebruik een wieg of bedje, waarvan de zijwanden ventilerend zijn. De spijlafstand moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn. Kies een stevig en goed passend matras. Te zacht of afsluitend beddengoed zoals hoofdbeschermer, kussen, kussenachtige knuffels, stabilisatiekussens, zeiltje en waterbed kan de ademhaling belemmeren.
Het zou kunnen zijn, dat de kraamverzorgende in de kraamperiode adviseert om de matrasbeschermer met ventilerende toplaag of honingraadstructuur tijdelijk uit het bedje te halen. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur houdt en er geen kruiken meer gebruikt worden, kan de matrasbeschermer gewoon gebruikt worden. Maar leg je baby wel altijd op de rug te slapen.

Verstoor zo min mogelijk rust en regelmaat

Stel een baby niet onnodig bloot aan vermoeienissen en stress. Dit verstoort het slaapritme van een baby.

Geef uw baby borstvoeding en gebruik een fopspeen

Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding het risico op wiegendood verlaagt. Dit geldt ook voor een fopspeen. Krijgt een kind borstvoeding, gebruik dan alleen een fopspeen als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Bij flesvoeding kan wel meteen een fopspeen gegeven worden.

Je kunt meer informatie over veilig slapen en een veilige leefomgeving voor je kindje vinden op www.kinderveiligheid.nl

Kruiken

Bij het gebruik van metalen kruiken zijn veiligheid en het voorkomen van brandwonden heel belangrijk.
Daarom is het belangrijk dat je op de volgende punten let:

  • Bevat de dop een rubberen binnendop en is die nog in goede staat? Vervang het rubber of de hele dop indien nodig.
  • Is de kruik beschadigd, zitten er roestplekken op of deuken in? Gebruik de kruik niet.
  • Is de schroefdraad beschadigd? Gebruik de kruik niet.
  • Controleer de kruik altijd eerst op lekken. Lekt de dop? Vervang de dop of de hele kruik.

Het gebruik van andere kruiken is op je eigen verantwoordelijkheid.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?