Dragen in een draagdoek

Dichtbij en intiem

Ergonomisch dragen

Ergonomisch dragen

Als je op zoek gaat naar een geschikte draagdoek of draagzak, zal je erachter komen dat er ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren draagdoeken bestaan. Laat je bij de keuze voor een draagzak goed informeren. Eén van de belangrijkste dingen is dat je er ergonomisch mee kunt dragen. Als je de draagdoek op de juiste manier knoopt, is deze per definitie ergonomisch. Echter worden in babywinkels nog veel dragers verkocht die niet voldoen aan het ergonomisch dragen. Het zitvlak is vaak te smal waardoor de benen van de baby naar beneden hangen. Ook kan het rugpand te hard zijn, wat zorgt voor een onnatuurlijke positie.

Voorwaarden voor ergonomisch dragen

Bij het ergonomisch dragen wordt rekening gehouden met de volgende voorwaarden:

  • De baby heeft de beentjes gespreid en de knietjes zitten hoger dan de billen. De heupen van de baby sluiten zo in de heupkom. Dit wordt ook wel de ‘kikkerhouding’ of ‘M-houding’ genoemd. Deze manier van dragen bevordert een goede ontwikkeling.
  • De rug van de baby heeft een natuurlijke bolling. Door in de M- houding te dragen, behoudt de rug deze natuurlijke bolling.
  • De doek ondersteunt de baby van knie tot knie. Hierdoor komen de knieën gemakkelijk hoger te zitten dan de billen en komt de rug in de bolle positie. Het gewicht van de baby wordt zo optimaal mogelijk over de doek verdeeld.
  • De doek ondersteunt de baby van schouder tot schouder en tot in de nek.
  • Je hebt je baby dicht tegen je aan. Je kunt een draagdoek niet snel te strak knopen. Het gewicht van de baby wordt zo het beste over jouw lichaam verdeeld.
  • De baby draag je met het gezicht naar je toe. Zo kan de baby zich ‘verstoppen’ wanneer alle indrukken en prikkels hem te veel worden. Ook kan hij in slaap vallen en ligt hij comfortabel tegen je aan. Wil de baby meer zien, dan is het dragen op de heup/rug een mogelijkheid.

Soorten draagdoeken

Er zijn verschillende soorten draagdoeken waar je uit kunt kiezen. In onze workshops of consulten ontdek je welke draagdoek jij fijn vindt. Om de keuze voor een draagdoek wat makkelijker te maken, hebben we de verschillende draagdoeken alvast voor je op een rij gezet.

Rekbare of tricot draagdoek

Deze draagdoeken moet je zelf omknopen en krijgen daarom ook wel de naam ‘knoopdoek’. Een rekbare draagdoek kun je al direct na de geboorte gebruiken en is ideaal als je een beginnende drager bent. Het grote voordeel is dat de knoop vrij eenvoudig is en je deze van te voren helemaal kunt knopen. Op die manier hoef je daarna alleen nog maar je kindje erin te leggen. Wanneer het kindje bijvoorbeeld een vieze luier heeft, kan het gemakkelijk even in en uit de doek. Afhankelijk van de maat en het merk zijn rekbare doeken 4,5 tot 6 meter lang en 50 tot 70 cm breed. Doordat de doek rekbaar is, is hij minder geschikt voor grotere kinderen en niet geschikt om mee te dragen op je rug. De tricot draagdoek is lekker zacht. De rekbaarheid verschilt echter per merk. Hoe meer rek er in een doek zit, hoe sneller deze gaat uitzakken en hoe strakker je moet knopen.

Geweven draagdoek

Ook dit is een ‘knoopdoek’. De geweven draagdoek is veelzijdig. Je kunt je baby er kort na de geboorte tot ver in de peuter- of zelfs kleutertijd in dragen. Zowel op de buik dragen als op de rug dragen, is mogelijk met een geweven draagdoek. De Front Wrap Cross Carry (buik dragen) is een veelgebruikte knoop bij de geweven draagdoek. Het vraagt iets meer oefening dan de knoop voor de tricot doek. Ook de geweven draagdoek is er in verschillende maten, waarvan 4,60 meter de meeste gebruikte maat is. Het voordeel van de geweven doek is dat hij zich optimaal vormt naar jouw lichaam en je kindje. De speciale weving (jacquard of kruiskeper) zorgt voor een diagonale rek waardoor de doek comfortabel zit.

Ringsling draagdoek

Met de Ringsling draagdoek kun je over één schouder dragen. Hij is vooral heel makkelijk en snel. De doek is fijn om jonge baby’s in te dragen, maar ook handig bij oudere kinderen die zelf al stukjes kunnen lopen. Door de asymmetrische houding is de doek minder geschikt voor langere afstanden. De Ringsling is ongeveer twee à drie meter lang en is vaak van geweven draagdoekenstof.

Mei Tai draagdoek

Een Mei Tai draagdoek is een van oorsprong traditionele, Chinese babydrager. Het is eigenlijk een rechthoekige lap stof die het rugpand voor je kindje vormt. Aan alle vier de uiteinden zit een lange strook stof (de breedte hiervan kan variëren, +/-15 cm). Met deze ‘slierten’ knoop je heel snel en eenvoudig je kindje op je buik of rug. De Mei Tai is een kruising van een draagdoek en een draagzak. Het voelt aan als een geweven doek, maar het knopen is een stuk makkelijker. Er zijn op internet ook patronen te vinden om een Mei Tai zelf te maken.

Draagzak met gespen

Een draagzak is voorgevormd met gevulde schouder- en taillebanden. Het wordt ook wel een ‘Soft Structured Carrier’ genoemd. Een voordeel van een draagzak is dat je hem gemakkelijk en snel om kunt doen. Hierdoor valt hij vaak in de smaak bij vaders. Het kan ook handig zijn voor familieleden die niet zijn gewend om te dragen. De meeste draagzakken kun je gebruiken vanaf ongeveer zes maanden en je kunt er zowel mee op de buik als op de rug dragen. Sommige merken verkopen ook inzetstukjes om vanaf de geboorte al te kunnen dragen.

Draagzak zonder gespen

Een draagzak zonder gespen is heel eenvoudig in gebruik. Het is eigenlijk een voorgevormde Mei Tai met gevulde schouder- en taillebanden. Je kunt de draagzak knopen of bevestigen met klittenband. Je hoeft de draagzak zonder gespen niet te verstellen op jouw maat en is daarom handig voor ouders die allebei willen dragen. De meeste draagzakken zonder gespen kun je vanaf ongeveer zes maanden tot ver in de kleutertijd gebruiken.

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?