2 weken zwanger - De eisprong

2 weken zwanger - De eisprong

Je baby in de 2e week van je zwangerschap

Week 2 zwangerschap Kraamzorg de waarden eitje

Je zit in de 2e week van je zwangerschap. Je baby is nu nog alleen maar een 'eitje'. Volgens de telling ben je nu twee weken zwanger, maar deze week vindt de bevruchting eigenlijk pas plaats. Jouw eitje is aan het rijpen en komt aan het einde van de week los van de eierstokken, dat is de eisprong. Een eicel leeft maar 24 uur, dus het is nogal een precisiewerkje.  Gelukkig kunnen zaadcellen wel 4 tot maximaal 5 dagen overleven in het vrouwelijk lichaam. Heb je één of twee dagen voor de eisprong seks gehad, dan is de kans aanwezig dat zo'n dappere jongen netjes de eicel bereikt.

Wist je dat de meeste bevruchtingen niet in de baarmoeder, maar in de eileider plaatsvinden?

Week 2 zwangerschap Kraamzorg de waarden liefde

Jij in de 2e week van je zwangerschap

Vanwege de levensduur van de zaadcellen en de eicel ben je de twee dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf, het meest vruchtbaar. Om de kans op bevruchting te vergroten is het handig om in de twee dagen voor de ovulatie te vrijen. Heb je een regelmatige cyclus, dan is dat ongeveer 12-16 dagen voor je volgende menstruatie. De dagen voor de ovulatie daalt je temperatuur. Door iedere ochtend op hetzelfde tijdstip je temperatuur op te nemen, kun je dus bepalen wanneer je ovulatie zal plaatsvinden. Dit is natuurlijk best lastig en daarom kun je ook gebruik maken van ovulatietesten. Vlak voor de eisprong produceert je lichaam een grote hoeveelheid van het LH-hormoon. Met een ovulatietest kun je dat meten. Begin halverwege deze week met testen, zodat je weet wanneer je eisprong zal plaatsvinden.

Week 2 zwangerschap Kraamzorg de waarden temperatuur

Zoek de juiste zorgverzekering

Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om alvast na te denken over je zorgverzekering. Tijdens en na je zwangerschap heb je namelijk extra zorg nodig. Alleen in de laatste 6 weken van het jaar kun je van zorgverzekeraar wisselen, dus het is verstandig hier goed over na te denken. Wel staan sommige zorgverzekeraars het toe dat zwangere vrouwen hun polis tussentijds aanpassen naar een (hogere) aanvullende verzekering. 

Let bij een verzekering goed op de vergoedingen en de eigen bijdrage. Kraamzorg wordt bijvoorbeeld wel vergoed vanuit het basispakket, maar met een eigen bijdrage. Lees hier meer over de kosten en vergoeding van kraamzorg. Ook andere zaken zoals de aanschaf van een borstkolf of het inschakelen van een lactatiekundige worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Het is zeker de moeite waard om je op tijd te verdiepen in de verschillende verzekeringen en mogelijkheden. Zet goed op een rijtje wat de maandelijkse kosten worden bij een (extra) aanvullende verzekering en hoe hoog de eigen bijdrage is bij een basisverzekering.

Bronnen

Naar 3 weken zwanger

 

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?