De eerste nacht alleen met je baby

Terug naar overzicht

De eerste nacht alleen met je baby

Ademhaling baby

Veel kersverse ouders vinden de eerste nacht alleen met hun baby spannend of zelfs een beetje eng. De ademhaling van je baby alleen al kan voor een hoop stress zorgen: soms hoor je bijna niets, dan hoor ineens een diepe zucht of luid geknor. Dat is heel normaal. Het ademhalingssysteem is nog niet volgroeid. Die rustige, regelmatige ademhaling komt pas na een maand of vier.

Je baby aan de borst leggen

Het zal nog best spannend zijn om je baby aan te leggen zonder een kraamverzorgende in de buurt. Je kindje heeft misschien al een aantal keer aan de borst gedronken en met de tips van de kraamverzorgende gaat het jullie vast lukken. Je kindje moet wakker en ontspannen zijn. Zoek een prettige houding. Probeer rustig te blijven als het niet meteen lukt en kijk hoe je de baby een handje kunt helpen. Er zijn veel, héél véél moeders die zich in het begin net zo hulpeloos voelden als jij. Dus het komt goed. Mochten er de komende dagen toch problemen met de borstvoeding ontstaan dan kan de kraamverzorgende of jijzelf altijd de hulp inroepen van onze lactatiekundige (borstvoedingsdeskundige).  

Borstvoeding de eerste nacht met je baby alleen Kraamzorg de Waarden

Tips voor de borstvoeding

Het is goed om je baby de eerste dagen vaak aan de borst te leggen, zodat de borstvoeding sneller op gang komt.  Een baby van nul tot tien dagen oud moet je minimaal acht maal per 24 uur aanleggen. Je baby mag op verzoek drinken, mits het zuigen aan de borst niet pijnlijk is en hij niet ligt te sabbelen. Zorg ervoor dat je baby bij het aanleggen aan de borst niet alleen op het puntje van de tepel zuigt, maar een groot deel van de tepelhof in zijn mondje heeft.               
Een gezonde baby heeft genoeg reserves, daardoor is bijvoeding met kunstvoeding veelal niet nodig. Het geven van borstvoeding mag geen pijn veroorzaken.      

Ook kan het je zekerder maken als je in de achtste maand van je zwangerschap een borstvoedingscursus hebt gevolgd. Lees hier meer over onze cursus.  

Tips voor flesvoeding

De kraamverzorgende heeft je uitgelegd hoe je flesvoeding maakt en hoe vaak je een flesje moet geven. Weet je het niet meer, bekijk dan hier ons filmpje over flesvoeding klaarmaken.                

Verslikken en spugen                  

Wat kun je doen, als je baby zich verslikt of spuugt? Tijdens de bevalling kan er vruchtwater en slijm in het mondje van je baby terecht gekomen zijn. Dit wordt vaak later weer uitgespuugd. Bij verslikken of spugen kan je baby benauwd worden en gaan kokhalzen. Leg hem op de zij en klop zachtjes op zijn rug.       

Een goede lichaamstemperatuur                   

De meeste baby's hebben de eerste dagen een warme kruik nodig. Bij een temperatuur van 36,5°C tot 37,5°C adviseren wij één kruik. Bij een lagere temperatuur geef je eerst een hete kruik en na paar uur de tweede hete kruik. Je gebruikt nooit twee hete kruiken tegelijk! Bekijk hier het filmpje hoe je een kruik moet vullen.

Tip 1: Wikkel de kruik in een hydrofiel luier en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe, de knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar de baby toe kan rollen.

Knoop kruik de eerste nacht met je baby alleen Kraamzorg de Waarden

Tip 2: De opening van de kruik altijd naar beneden leggen, voorbij de voetjes. Leg de kruik nooit rechtstreeks tegen je baby aan, maar houdt een handbreedte van de baby af met een tussenlaag ertussen, bijvoorbeel een diepe plooi van de deken. 

Verschonen                   

Wanneer kun je je baby het beste verschonen? Een logisch moment is om dit vóór de voeding te doen. Kijk of je baby geplast en gepoept heeft. De eerste ontlasting (meconium) is zwart/groen en taai. Dat is normaal.        

Verschonen de eerste nacht met je baby alleen Kraamzorg de Waarden

Eerste hulp bij huilen                    

Als je baby gaat huilen is de kans groot dat hij honger heeft. Geef hem lekker zijn voeding en hou je baby veel tegen je aan. Zo ruikt hij de vertrouwde geur van zijn moeder en krijgt hij jouw lichaamswarmte. Ook kan het goed zijn om zowel bij de moeder als bij de partner te ‘buidelen’. Op deze manier hou je je baby op je borst, terwijl je ontspannen ligt. Je baby hoort dan jullie hartslag, stem en voelt de warmte, Je kindje zal snel ontspannen. 
                    
Ook kunnen pasgeboren baby’s al last krijgen van darmkrampjes. Ineens komt er voeding hun lichaampje binnen en dat moet nog wennen om dit te verwerken. Probeer je baby met ronddraaiende bewegingen met de klok mee te masseren op zijn buikje, dat ontspant. Gebruik hiervoor wel een beetje babyolie. Ook 'fietsen' met de beentje kan helpen tegen de krampjes. Verder kan een warm badje wonderen doen.       
                    
Als het tijd is om je baby in zijn eigen bedje te leggen, zorg dan dat het bedje verwarmd is, leg er een kruik in en zodra het lekker warm is, leg je je baby erin.    

En natuurlijk staan wij dag en nacht voor je klaar, heb je vragen of ben je onzeker, bel ons gerust. Zonodig word je doorverwezen naar een deskundige of zorgen wij er voor dat een deskundige contact met je opneemt. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op het nummer is 088 130 17 18.        

Dit zijn onze tips, heb je zelf ook nog een goede tip? Laat hem hieronder achter!

Oktober 2017

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?