Kraamzorg de Waarden: voorop bij vernieuwingen en innovaties

Terug naar overzicht

Kraamzorg de Waarden: voorop bij vernieuwingen en innovaties

 

Jolanda Vermolen is Manager Zorg, regio Noord van Kraamzorg de Waarden. Volgens haar een krachtige, betrouwbare en professionele organisatie. Ondanks het feit dat het een grote organisatie is, er werken maar liefst een paar 100 kraamverzorgenden, lukt het een persoonlijke sfeer te creëren: richting klanten én kraamverzorgenden. ‘We werken in kleinere teams van zo’n twintig kraamverzorgenden, met een eigen teamcoach als aanspreekpunt. We vinden het belangrijk dat mensen zich thuis voelen bij ons.’Jolanda Vermolen april 2022 met loto BTZ

Het klinkt alsof je trots bent op de organisatie?
Ja, dat klopt. Het is leuk om hier te werken en we lopen voorop bij vernieuwingen en innovaties. Onze innovatiekracht is toonaangevend. Wij zijn in 2014 als eerste kraamzorgorganisatie begonnen met het registreren van kritische observaties: een door de kraamverzorgende gesignaleerd probleem waarvoor zij contact opneemt met een andere discipline. Dit kan bijvoorbeeld gaan om psychosociale problemen, huiselijk geweld maar ook om een borstontsteking. We houden deze observaties bij, om er vervolgens conclusies uit te trekken. Op die manier kan de waarde van onze kraamzorg gemeten worden. Essentieel omdat wij waarde gedreven zorg bieden. Nadat wij begonnen met het turven van deze kritische observaties, is dit veel breder geïmplementeerd. Het is opgepakt door de Academische Werkplaats Kraamzorg in Geboortezorg (AWKG) en daar is Erken (Evaluatie Risicosignalering Kraambed en Nazorg) als een landelijke studie binnen de kraamzorg opgericht. Wij nemen daarin graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Heb je nog meer voorbeelden van die innovatiekracht?
We zitten in diverse landelijke overleggen, zijn betrokken bij de Expertgroep Eenheid van Taal. We zijn ook franchisenemer van BabythuisZorg voor ons werkgebied en betrokken bij diverse onderzoeken en studies in de kraamzorg. Net als vele andere kraamzorgorganisaties, willen wij in de toekomst veel meer zorg op maat bieden. Hiervoor hebben we, onder andere, meegedaan aan het LIP-onderzoek, dat onderzoekt op welke manier het Landelijk Indicatie Protocol kan worden aangepast zodat het beter mogelijk wordt om kraamzorg op maat te geven.

Hoe zou kraamzorg op maat eruit moeten zien?
Het systeem is nu zo ingericht dat gezonde vrouwen die thuis bevallen de meeste uren kraamzorg krijgen. Dit terwijl vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, net zoveel zorg of soms zelfs meer nodig hebben. De zorg moet veel meer aangepast worden op de zorgbehoefte van een gezin. Wij willen af van het standaard toekennen van uren en meer activiteitengericht en uitkomstgericht werken. Zinnige en nuttige zorg bieden. De focus moet zijn: wat doe ik en wat draagt dit bij om de gezondheid van moeder en kind te bevorderen? Dat is de kern!

Wat vind je van het huidige imago van de kraamzorg?
Dat kan beter, vind ik. “Be good and tell it”, dat is mijn motto. Kraamverzorgenden moeten trots zijn op het werk dat zij doen, en hiermee naar buiten treden. Het zijn de mts’ers van de zorg, het zijn mbo+ opgeleide mensen.

Jullie staan ook bekend om professionaliteit, waar uit zich dat in?
Kraamverzorgenden zijn kameleons: ze passen zich aan aan de belevingswereld van een cliënt. Dat is ook wat wij ze leren. Onze kraamverzorgenden, we leiden er veel zelf op, zijn goed (bij)geschoold zodat hun werkzaamheden aansluiten op de behoeften van een gezin. Ze krijgen goede ondersteuning van afstand begeleiders en hun teamcoach en kunnen heel veel informatie raadplegen in onze portal. Ze zijn de ogen en oren van de verloskundige als het gaat om het herstel van de moeder na de bevalling. Daarnaast bereiden onze kraamverzorgenden ouders voor op het ouderschap ofwel: het empoweren van ouders. We hebben ook speciale aandachtfunctionarissen aangesteld die zich bezighouden met vroegsignalering en het begeleiden van kraamverzorgenden.

Met welke huidige ontwikkelingen in de kraamzorg krijgen ook jullie te maken?
We zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van verloskundige samenwerkingsverbanden. Daarnaast hebben ook wij te maken met de arbeidsmarktproblematiek. We maken gebruik van vier- en achtdaagse roosters, zodat onze kraamverzorgenden werk en privé goed kunnen blijven combineren. We proberen onze mensen ook zoveel mogelijk regionaal in te zetten. Het is belangrijk om je capaciteit goed in de gaten te houden. We haken daarnaast continu aan op de ontwikkelingen rondom waarde gedreven geboortezorg. Zo hebben we meegedaan met het BUZZ-project, wat staat voor Bespreken Uitkomsten Zwangerschap met de Zwangere. Met dit project willen we zwangeren en pas bevallen vrouwen een beter inzicht geven in de voor hen belangrijke keuzes tijdens en na de zwangerschap. Zo kunnen zij goed geïnformeerd beslissen over zorg. Ook haken wij in op de ontwikkelingen rondom de digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg (Babyconnect) en de uitrol van BabythuisZorg.

Naam: Jolanda Vermolen
Functie:
Manager Zorg, regio Noord bij Kraamzorg de Waarden
Klanttevredenheidscijfer:
9,2
Keurmerken:
HKZ/ISO 9001 gecertificeerd, lid Bo Geboortezorg, SBBerkend leerbedrijf

Kraamzorg aanvragen?

Kraamzorg aanvragen?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Meld je dan aan en je ontvangt een uniek kadootje tijdens de intake. 

Aanmelden kraamzorg

Advies nodig?

Vraag het aan Sanne

Blijf op de hoogte
en praat mee

Advies nodig?